În contextul repatrierii romilor de către statul francez, Prefectura Arad a transmis Ministerului Administraţiei şi Internelor o situaţie cu privire la componenţa Biroului Judeţean pentru romi, numărul total de experţi locali pentru romi, precum şi programele finanţate din fonduri europene destinate îmbunătăţirii situaţiei acestora. Potrivit prefectului Călin Bibarţ, în judeţul nostru au revenit, din Franţa, un număr de 119 persoane de etnie romă. Una dintre cele mai „fierbinţi” întrebări legate de acest aspect a fost, după cum prefectul a dezvăluit, dacă persoanele care au fost plecate au beneficiat, în acest timp, de venitul minim garantat în România. „Nu am avut surprize legate de faptul că persoanele, cât timp au fost plecate, au beneficiat de venit minim garantat. S-a verificat acest lucru”, a declarat ieri prefectul Călin Bibarţ.
La nivelul Prefecturii este constituit Biroul Judeţean pentru romi, care are în componenţă cinci membri şi este coordonat de subprefectul Levente Horvath.
Niciuna dintre cele 119 persoane de etnie romă repatriate, în Arad, din Franţa, nu a solicitat încă acordarea venitului minim garantat, a răspuns prefectul Călin Bibarţ la întrebarea adresată de Jurnal arădean. „Pentru a solicita venit minim garantat trebuie întocmit un dosar, fapt care cere timp. Repatrierile s-au făcut de foarte curând”, a declarat prefectul. La nivelul judeţului Arad, conform statisticilor oficiale, există 17.664 de persoane de etnie romă.
La capitolul programe finanţate din fonduri europene destinate îmbunătăţirii situaţiei romilor există trei proiecte majore la nivelul Aradului: parteneriat în vederea îmbunătăţirii accesului la servicii şi pe piaţa muncii, proiect aplicat şi finalizat la nivelul Aradului, locuinţe sociale pentru rromi, aplicat şi finalizat la nivelul Aradului şi proiectul Curcubeu-educaţie şi formare interculturală, pentru copii şi tineri.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!