ARAD. 80 de sancțiuni în cuantum de 159.500 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 50/1991, republicată cu completări și modificări ulterioare – privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii și 21 de amenzi în sumă de 26.000 lei, întocmite în baza Legii nr. 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, au fost întocmite în ultimele două luni, ca urmare a controalelor inițiate de Serviciul Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal, din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad, precum și a sesizărilor transmise de cetățeni.
63 de amenzi au fost aplicate pentru executarea unor construcții fără autorizație de construire, 5 pentru nerespectarea acestor autorizații, iar 12 sancțiuni s-au aplicat din lipsa autorizației pentru mijloacele de publicitate.
Polițiștii locali au acționat în mai multe zone din municipiu (Centru, cartierele Grădiște, Micălaca, Bujac, Aradul Nou, Gai, Pârneava, Poltura, Șega, Vlaicu, Alfa, Cartierul Verde, Sânnicolaul Mic), urmând ca în perioada următoare să identifice și să inițieze aplicarea măsurilor legale pentru toate construcțiile ridicate fără autorizație și în alte zone.
O bună parte din lucrările pentru care nu s-a obținut autorizație de construire sau desființare sunt de anvergură, presupunând edificarea de la zero a unor corpuri de clădire sau modificări substanțiale ale celor existente: 17 anexe gospodărești, 10 împrejmuiri imobile, 8 case (dintre care una finalizată, restul în curs de execuție), 4 demolări, 6 extinderi la imobile. În rest, au fost constatate 7 închideri de balcoane, 6 lucrări la acoperișuri, 3 compartimentări și 2 instalații de gaze.
Prevederile legale
DGPL prin Serviciul Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal informează arădenii asupra unor situații în care persoanele juridice și fizice continuă să se afle frecvent în culpă, din cauza neînțelegerii prevederilor Legii 50/1991 și Legii 185/2013:
-
Obținerea certificatului de urbanism, după aplicarea amenzii determinată de realizarea unor lucrări de construcții neautorizate pe domeniul privat nu echivalează cu intrarea în legalitate, ci constituie doar primul pas către autorizarea lucrărilor. În absența finalizării procesului de autorizare în termenul prevăzut de procesul verbal, administrația inițiază demersul legal de desființare a construcției edificată ilegal pe domeniul privat;
-
Fiscalizarea și autorizarea panourilor și altor tipuri de mijloace de publicitate constituie două obligații diferite ale persoanelor juridice, în relația cu administrația locală. Plata obligațiilor fiscale determinate de expunerea unui suport publicitar nu exonerează deținătorul acestuia de obligația de a-l autoriza. Este perfect legală decizia primăriei de a desființa un panou publicitar amplasat ilegal și ale cărui deficiențe constructive fac imposibilă autorizarea, deși deținătorul se prezintă la ghișeul administrației pentru a achita taxa anuală prevăzută de art. 478 al codului fiscal. De asemenea, chiar și în situația în care amplasarea mijlocului publicitar respectiv poate fi autorizată post-factum, iar taxa anuală a fost achitată, persoana juridică poate fi sancționată pentru că nu a obținut autorizarea anterior amplasării. De altfel, în numeroase situații, deținătorii de mijloace de publicitare procedează întâi la amplasare și apoi la plata taxei anuale, fără a mai solicita autorizarea poziționării panoului, banner-ului etc.
Regulament nou
„În prezent, Primăria Municipiului Arad lucrează la un regulament de publicitate care va include și precizări suplimentare referitoare la situațiile ce fac obiectul unor cazuri particulare indicate de mediul de afaceri și cetățeni (ex: mijloace publicitare temporare, cu durata mai mică de 30 de zile ori afișele de mici dimensiuni privind vânzarea unor locuințe individuale etc.)”, se arată în comuniatul remis de DGPL Arad.
Trimite articolul
XAmuzant!
Pe strada BARBU LAUTARU ati fost?
Acolo unde ROMII isi ridica BORDEIE fara nici o autorizatie?Sau ei sunt scutiti de obligatii? Ei au doar drepturi: dreptul de a deranja,dreptul de a polua,dreptul de a face MIZERIE si dreptul de a face GALAGIE?!
Nu mai discutam despre impozite ca nu se pune problema… ei nu au astfel de obligatii! Incercati sa-i vizitati: sunt vis-a-vis de un mare centru medical !!!!
-
Romii ??? ce sunt ăia romi ??? ȚIGANI nu romi sau rromi, în vocabularul limbii române nu există acest cuvânt, este inventat, adică nu e nici măcar un fel de neologism.
hai ca-i tare
in Checheci si pe Marului ati fost?
sa vedeti acolo constructii ilegale cu duiumul
si? toata lumea tace nu apare nici un buldozer sa faca ordine…….
de ce? d-aia!
hai ca-i tare
in Checheci si pe Marului ati fost?
sa vedeti acolo constructii ilegale cu duiumul
si? toata lumea tace nu apare nici un buldozer sa faca ordine…….
de ce? d-aia!
Politia locala nu are curaj si sange in ” instalatie” sa mearga intre tigani si sa-i intrebe de ” Hautorizatii”.
Trist ca din banii noștrii umblați sa ne hăituiți ca nu am pus plăcută cu “șantier” iar smekeri vând țigări la colt de strada, mașinile sunt parcate pe pista de biciete și mai nou riști sa iei cu ranga în cap pe strada în timp ce politia locala da amenzi cetățenilor plătitori de taxe(și de salarii).
-
Foarte corect ai spus…pe strada ion campineanu in Gai unde sunt restrictiile de tonaj, circula tirurile ca pe centru. Cand am facut sesizare la politie mi-au raspuns ca au fost in patrulare si nu au gasit nereguli. In patrulare cand, pe hartie? politia locala are un singur rol, sa amendeze pe contribuabilul de taxe si impozite.