Avem 17.000 de consumatori de droguri în municipiul Arad, adică aproximativ 11,78% din populaţia localităţii. Informaţia vine ca rezultat al unui studiu realizat de Direcţia de Sănătate Publică Arad. Dr. Dana Negru a venit ieri la Primărie extrem de bine pregătită, cu date, cu studii, cu propuneri, pe care le-a făcut publice în cadrul dezbaterii proiectelor de hotărâre care privesc în mod direct comercializarea şi consumul de produse etnobotanice.
Pe de altă parte, în cursul acestui an, doar şase persoane dependente de droguri au cerut asistenţă la Centrul Antidrog. La nivelul instituţiei s-au prezentat mai multe solicitări de asistenţă, din partea părinţilor, pentru copiii lor, însă aceasta nu poate fi oferită decât cu acordul persoanei în cauză.
Dana Negru a „uluit” participanţii la dezbatere cu datele prezentate dintr-un studiu în curs de finalizare: „10% dintre elevii de liceu din municipiul Arad au spus că au experimentat consumul de droguri. Dintre aceştia, 1% consumă droguri săptămânal. 14% din respondenţi au spus că sunt tentaţi să consume”, a subliniat Dana Negru. Partea pozitivă, dacă se poate spune asta, este faptul că „heroină nu se consumă. Se tem de înţepături. În special se consumă marijuana şi haşiş”, spune Dana Negru.
Proiectul înaintat de Mişcarea Arădeană, cât şi cel iniţiat de primarul municipiului pe tema luptei împotriva „magazinelor de vise” a avut rezultate palpabile, pe lângă dezvăluirea numărului de consumatori de droguri din municipiu. Dezbaterea de ieri de la Primărie pe marginea proiectelor de hotărâre privind funcţionarea magazinelor care comercializează produse etnobotanice s-a finalizat cu luarea deciziei de constituire, la nivelul municipiului, a unei echipe mixte de luptă împotriva consumului de droguri.
Din structură ar putea face parte atât medici şi specialişti care activează în lupta antidrog, cât şi administraţia locală şi organele de control. Propunerea a fost avansată de Erika Stark, directorul DDAC din cadrul Primăriei. Claudiu Cristea, iniţiatorul unuia dintre proiecte, a subliniat că este doar începutul luptei: „Sunt conştient că această iniţiativă nu poate rezolva 100% aceste probleme”. S-a concluzionat, totodată, că Aradul are nevoie de reglementarea activităţii acestor magazine, prin aprobarea unui regulament iar, pe viitor, se vor lansa acţiuni de conştientizare.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!