Ministerul Sănătății anunță că un număr de 12.667 de români au donat sânge săptămâna aceasta, de la începutul Campaniei „România donează sânge pentru Ucraina”.
„Au venit în centrele de transfuzie sanguină cu gândul că prin acest gest simplu pot salva viețile celor aflați în nevoie. Vă mulțumim tuturor celor care ați donat până acum și vă așteptăm în continuare în centrele de transfuzie sanguină din întreaga țară. Nu există un înlocuitor al sângelui, așa că donarea este singura soluție pentru pacienții care au nevoie de transfuzii”, transmite Ministerul Sănătății.
Programul centrelor de transfuzie din țară a fost prelungit în acest context special, de la 7.30 până la ora 17.30, de luni până vineri.
Donarea de sânge la Arad
La Arad, donarea de sânge se face la Centrul de Transfuzie Sanguină, strada Andreny Karoly, nr. 2-4, la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Reprezentanții centrului au făcut următoarele precizări, pentru o mai bună organizare a activității: „Capacitatea noastră zilnică este de 75-85 donatori iar accesul în unitate se face ținând cont de respectarea măsurilor pandemice Covid-19 (maxim 10-15 donatori pe oră). În acest sens, vă recomandăm folosirea programării la donare prin aplicația BlooDoChallenge sau la numărul de telefon 0357809112. Gestul dumneavoastră este de neprețuit. Pentru aceasta, vă rugăm să alocați cel puțin o oră pentru a salva o viață. Organizațiile umanitare, nonprofit, instituții, societăți comerciale, care vor să ne sprijine în această perioadă îi rugăm să ne contacteze”, precizează Centrul de Transfuzie.
Indicații înainte de donare
– Donatorii să nu prezinte simptomatologie infecțioasă (febră, tuse, dureri musculare, diaree)
– Să servească un mic dejun ușor (pâine cu gem, müsli, un iaurt)
– Să fii bine hidratat: cafea, 500 ml apă sau suc (exclus energizante)
– Să ai minimum 6 ore dormite (nu după tura de noapte, club sau antrenament epuizant)
– Să nu consume alcool cu 72 de ore înainte, să aibă o alimentație săracă în grăsimi (fără alimente de tip fast food, prăjeli; să nu consume nuci, alune, semințe).
Mai multe informații pot fi găsite pe pagina de facebook a Centrului de Transfuzie Sanguină Arad.
Trimite articolul
XIn urma cu maxim 2 saptamani citeam faptul ca e lipsa mare de donatori si de sange pentru pacientii din tara si ca nu mai doneaza oamenii sange. Ulterior, nu am mai citit nicio stire prin care sa ne anunte ca au venit la donare oameni in numara mare.. pana acum, cand e vorba de oameni din alta tara. Lasand la o parte faptul ca acei oameni trec printr-o situatie extraordinara, nu pot sa nu remarc faptul ca, romanilor, mereu li se va parea situatia altora mai grava decat a oamenilor din Romania care au nevoie de ajutor! Dumnezeu sa ne pazeasca de o situatie ca celor din Ucraina, ca nu stiu cati romani si-ar deschide casele si sufletele ca pentru cei din Ucraina
De si e la fel de urgent si pentru romani care nu era o problema dacă are covid sau nu bonurili valorice sunt chiar simbolice despre ce sănătate a oamenilor vorbim probabil ca nu ați pus problema măcar iarna sa crească substanțial valoarea acestora adică chiar așa de sănătoși nu suntem .
????????????????
Gesturile astea le-am putea face trimestrial pentru orice om de rând din România,nu ar fi nevoie de război.Eu sunt donator de 15 ani si doar o data am fost pentru un caz special,in rest doar formal pentru orice om ce are nevoie!!!Pacat ca doar in cazuri extreme se merge la donat,in orice moment poate chiar noi am putea avea nevoie de donatori!!!Multa sănătate !!!