ARAD. 1.399 de persoane din judeţul Arad au fost diagnosticate, anul trecut, cu cancer. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Arad, la sfârşitul lui 2018, în evidenţele medicilor se aflau nu mai puţin de 14.206 bolnavi de cancer, cu 258 mai mulţi comparativ anul 2017.
Între cazurile noi, cel mai frecvent tip de cancer este cel colorectal, care a afectat 252 de arădeni în 2018. Cei mai mulţi dintre aceştia – 137 – sunt din mediul urban, iar 115 din mediul rural. În ceea ce priveşte sexul pacienţilor, 143 sunt bărbaţi, iar 109 sunt femei. Al doilea cel mai frecvent tip de cancer este cel bronhopulmonar, cu 215 cazuri noi în 2018. Cei mai afectaţi au fost bărbaţii (153 de cazuri), numărul femeilor diagnosticate anul trecut cu cancer bronhopulmonar fiind 62. Dintre cei 215 bolnavi, 112 sunt din mediul urban şi 55 din mediul rural.
Cancerul la sân se află pe poziţia a treia în topul celor mai frecvente tipuri de cancer. Anul trecut au fost diagnosticate 155 de arădence: 100 din mediul urban şi 55 din mediul rural. Pe locul patru se află cancerul de piele, cu 118 cazuri noi în 2018: 71 de bărbaţi şi 47 de femei. Majoritatea – 63 – sunt din mediul urban, în timp ce 55 provin din mediul rural. Al cincilea cel mai frecvent tip de cancer este cel de col uterin. 53 de femei au fost diagnosticate anul trecut: 26 din mediul urban şi 27 din mediul rural.
Dacă ne referim, per ansamblu, la cele cinci tipuri de cancer şi incidenţa lor în 2018, putem spune că numărul femeilor diagnosticate este cu 16% mai mare decât cel al bărbaţilor, iar în mediul urban au fost identificaţi cu 23% mai mulţi bolnavi decât în rural.
Între 25 şi 31 mai se celebrează „Săptămâna Europeană de Luptă împotriva cancerului”. Cu această ocazie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad desfășoară activități specifice prin care îşi propune să crească nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa modalităţilor prin care se poate preveni cancerul, prin intermediul alegerilor pe care le facem. De asemenea, se are în vedere creşterea nivelului de conștientizare asupra riscurilor de apariție a cancerului.
Tema campaniei pentru anul 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”, toate acţiunile din cadrul acesteia desfăşurându-se sub sloganul „Și cancerul poate fi prevenit!”.
„Campania națională de celebrare a evenimentului «Săptămâna Europeană de Luptă împotriva cancerului» îi cheamă pe toţi cei care au ceva de spus despre cum îşi vor trăi tinerii propriile vieţi – părinţi, profesori, profesionişti din sistemul sanitar, decidenţi – să ajute tinerii să facă alegeri sănătoase, alegeri care pot însemna un viitor fără cancer” – punctează jr. Constantin Cătană, director al DSP Arad. JA-D.D.
CASETA
Cancerul, în cifre
•9,6 milioane de persoane mor prin cancer în fiecare an; •Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile; •Cancerul este a doua cauză de deces în lume. •70% din decesele prin cancer apar în țările slab-spre-mediu dezvoltate; •Până la 3,7 milioane de vieți pot fi salvate anual prin implementarea cu resurse adecvate a strategiilor de prevenire, depistare precoce și tratament al cancerelor; •Costul economic anual al cancerului este estimat la 1,16 trilioane de dolari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!