Blocaj în proiectul “Învățământ online performant în Arad”, finanţat cu fonduri europene, de care urmau să beneficieze peste 20.000 de elevi şi dascăli din municipiu. Cele aproximativ 18.000 de tablete, la care se adaugă laptopuri şi alte echipamente IT, nu au mai ajuns în şcoli. Au fost promise încă din 2020, când se căutau soluţii pentru desfăşurarea cursurilor online, în contextul pandemiei de COVID-19. Anul trecut, Primăria Arad a obţinut şi finanţare europeană pentru acest proiect, cu o valoare totală de 35.582.149 lei. La finalul verii se semnase contractul cu firma care urma să livreze echipamentele, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Produsele care ar fi trebui folosite deja de copii şi profesori zac în depozite pentru că nu au fost plătite încă furnizorului.
Aprobat în 2020
Consilierii municipali din Arad au aprobat încă din noiembrie 2020 proiectul prin care se dorea cumpărarea tabletelor şi laptopurilor pentru elevi şi profesori. După un an, adică la începutul lunii septembrie 2021, Primăria anunţa că licitaţia pentru achiziţia echipamentelor s-a încheiat, iar câştigătorul are pe stoc toate dispozitivele necesare. Se dorea ca elevii să aibă tabletele la scurt timp după ce începe şcoala, cel mai târziu din semestrul II, dar nu s-a întâmplat asta. “Procedura de licitație este încheiată. În urma ei a fost desemnat un câștigător. Operatorul economic are pe stoc toate dispozitivele necesare. Așteptăm aprobarea Ministerului Fondurilor Europene, fiind vorba despre o achiziție pe fonduri externe nerambursabile. În ultimele două săptămâni au fost solicitări din partea Ministerului pe care le-am clarificat, astfel că nu ar mai fi decât un pas până la semnarea contractului (de finan’are – n.r.) și furnizarea echipamentelor aprobate prin hotărâre de Consiliu”, ne transmitea, la vremea respectivă, Primăria Arad.
Ce spune acum Primăria
Beneficiari ai proiectului trebuie să fie 21.237 elevi şi 1.592 de cadre didactice de la 30 de unităţi de învăţământ preuniversitar din municipiul Arad. La aceştia ar trebui să ajungă 18.166 de tablete, 1.147 laptopuri, 462 camere de luat vederi, 173 table interactive, 62 routere pentru internet WIFI, 39 de video-proiectoare şi 24 de ecrane de proiecție.
“Primăria municipiului Arad a parcurs toți pașii necesari pentru a accesa fondurile externe nerambursabile necesare achiziționării de echipamente/dispozitive electronice pentru activitățile didactice ale elevilor care urmează a se desfășura în mediul online. Procedura de achiziție a echipamentelor a fost finalizată încă de anul trecut. Tot atunci au fost comunicate Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene toate documentele solicitate. Primarul Călin Bibarț s-a adresat telefonic și în scris, în repetate rânduri, ministerului cu scopul deblocării situație. De fiecare dată a primit asigurări că se va găsi o soluție. Până în acest moment nu am intrat încă în posesia contractului de finanțare pentru ca firma câștigătoare să ne livreze echipamentele electronice”, ne-a comunicat, miercuri, Primăria Arad.
Cu alte cuvinte, la aproape jumătate de an de la semnarea contractului de achiziţie, banii nu au venit efectiv în Arad, astfel că firma care ar fi trebuit să furnizeze dispozitivele le ţine în depozite pentru că nu a fost plătită. În acest moment, Primăria Arad nu ştie când proiectul va fi deblocat, pentru ca şcolile să poată beneficia de echipamente.
Trimite articolul
XCind vor ajunge tabletele for fi deja vechi… Asa investim in educatie? Bine ca avem fintini arteziene sau flori in fata la primarie… pentru aia avem bani…
Stat esuat = tara esuata.
Tipic pentru a noastra conducere. Felicitari pentru ca au creat probleme si elevilor si companiei care le are in depozit. La asa valori poate da si faliment.
Sunt curios daca au facut asta intentionat. Nu ar fi prima data cand isi bat joc de sistemul de educatie.
La noi însă bran sau primit câteva tablete pentru copii dar au fost minimizate situațiile pentru că trebuiau ajutați cei care au posibilități să spunem așa stricte la internet și atunci mai puțin au fost aceea care într-adevăr au trebuit să primească din partea Primăriei ca subvenție la caiete de 500 RON care tot statul scrie că le dă la subvenția curentului care tot statul spune că le dă la subvenția creșterii copilului care tot statul spune că le dă deci laptopul ăsta ar fi adus un câștigă extrem de mare în evoluția și desfășurarea
Va referiți la copii din zabrani si din chesant doamna Învățătoare .