ARAD. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Arad, în ultima săptămână, la nivelul județului au fost înregistrate 1840 de cazuri de infecții respiratorii, atât la copii, cât și la adulți, dintre care 40 au necesitat tratament medical sub supraveghere, fiind internați în spital. De asemenea, alte 184 de persoane a fost diagnosticate cu pneumonii, dintre care 42 au fost spitalizate.
Nu a fost, însă, confirmat niciun caz de gripă, potrivit datelor DSP. Numărul persoanelor vaccinate antigripal de la începutul sezonului a ajuns la 15.730
Secțiile de copii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad continuă să fie destul de aglomerate, iar numărul internărilor înregistrează o ușoară creștere. Potrivit Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, luni, 16 decembrie, la Pediatrie II erau internați 39 de copii, capacitatea secției fiind de 42 de paturi.
Virozele la copii
Virozele la copii sunt boli care pot afecta atât tractul respirator superior (fose nazale, faringe, laringe, trahee, sinusuri, ureche), cât și tractul respirator inferior (bronșii și alveole pulmonare). De regulă, virozele respiratorii nu se limitează la un singur segment anatomic deoarece segmentele care constituie arborele respirator sunt tapetate de o mucoasă ce are o origine comună și de aceea, de exemplu, nu vorbim de obicei de rinită (inflamația mucoasei foselor nazale), ci de rinofaringită (inflamația foselor nazale la care se adaugă inflamația mucoasei faringiene).
Virusurile respiratorii se răspândesc rapid, mai ales în rândul copiilor, când aceștia sunt în colectivitate. Sunt două modalități de răspândire a infecțiilor virale la copii: direct – prin contact cu o persoană infectată, atunci când aceasta strănută sau tușește; indirect – când particulele rezultate în urma strănutului ori a tusei rămân pe suprafețe. Copiii duc foarte des mâna la gură sau la nas după ce au atins o suprafață pe care este virusul și astfel acesta ajunge în căile respiratorii.
Copiii pot avea 6 până la 12 răceli pe an, iar incidența virozei la copii este mai mare toamna și iarna decât în sezonul cald. Majoritatea infecțiilor au loc între lunile septembrie și aprilie, cu un vârf de incidență după deschiderea anului școlar, când copiii se reîntorc în colectivitate.
Se recomandă vaccinarea
Vaccinarea antigripală joacă un rol esențial în prevenirea contractării gripei și a dezvoltării complicațiilor grave cauzate de virusul gripal. Vaccinul antigripal poate reduce riscul de gripă cu 40%-60% în timpul sezonului gripal. Este important de menționat că vaccinul antigripal nu oferă o protecție totală, dar poate atenua severitatea simptomelor în cazul în care o persoană este infectată.
Există anumite grupuri de persoane care sunt mai susceptibile de a dezvolta forme severe de gripă și pentru care vaccinarea antigripală este cu atât mai recomandată. Acestea includ copiii mici, persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice și personalul medical. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea este cea mai eficientă metodă de a preveni gripa și complicațiile sale, iar grupurile de risc ar trebui să fie prioritare în campaniile de vaccinare.
Momentul potrivit pentru vaccinare este înainte de începerea sezonului rece, de obicei în perioada octombrie-noiembrie. Acest lucru se datorează faptului că vaccinul începe să fie eficient la aproximativ două săptămâni după administrare, iar virusul gripal începe să circule mai intens odată cu scăderea temperaturilor. Deși vaccinarea poate avea loc în orice moment al sezonului gripal, este bine să se facă vaccinul cât mai devreme posibil pentru a avea timp să dezvolte imunitatea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!