ARAD. Nu s-au ridicat încă, nu sunt nici măcar desenate pe hârtie, dar de ele se leagă speranţele a mai mult de două mii de arădeni. Este vorba de viitoarele posibile blocuri ANL din municipiu şi de speranţele concretizate în cereri formulate de 811 familii sau persoane singure. O cifră exactă, căci ea se regăseşte în hotărârea deja adoptată de aleşii municipali, la cea mai recentă dintre şedinţele CLM. Proiectul, votat în unanimitate, vorbea de aprobarea listei de priorităţi anuale actualizate a solicitanţilor care au acces la locuinţele pentru tineri construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, cuprinzând titularii cererilor depuse până la 31.12.2012. Adică 811 cereri şi tot atâtea vise că vor avea cândva un acoperiş de stat deaspura capului. Cererile au fost depuse de-a lungul anilor la Serviciului Fond Locativ din cadrul Direcţiei Patrimoniu iar rezolvarea lor aşteaptă încă o minune. An de an, lista se actualizează pentru a cuprinde modificările intervenite printre solicitanţi. Şi atât.
Ordine la priorităţi viitoare
Prin hotărâre, consilierii au bătut în cuie doar ordinea de priorităţi în soluţionarea cererilor pentru locuinţe ANL, în cazul în care acestea vor fi ridicate pe viitor. Nimeni însă nu mai vorbeşte, de mult, de astfel de blocuri. Ce a mai rămas din acest proiect care venea în ajutorul tinerilor care nu aveau posibilitatea de a-şi ridica sau cumpăra o casă sau un apartament? Doar legile care reglementează ridicarea lor (Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi Hotărârea nr. 962/27.09.2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor legii) şi hotărârile privind criteriile-cadru de acces la o locuinţă construită prin ANL şi cele de ierarhizare prin punctaj.
Şanse la disponibilizare
811 cereri formulate de arădeni îndeplinesc toate criteriile cerute de aceste legi şi acte, dar tot degeaba. Tot ce e de votat s-a votat şi e pe lege, dar lipsesc locuinţele.
Primii de pe lista de priorităţi mai au totuşi o şansă la apartamentele ANL deja construite. Aşa s-a întâmplat luna trecută, când câteva apartamente au fost disponibilizate iar primii de pe lista de aşteptare au ajuns să le ocupe. Alte şanse nu există pentru că în bugetul ANL nu sunt prevăzuţi, potrivit reprezentanţilor Primăriei Arad, bani pentru ridicarea de blocuri în Arad iar în bugetul Primăriei bani pentru utilităţile aferente acestor construcţii.
Municipalitatea a înaintat în urmă cu câţiva ani un dosar complet pentru ridicarea altor 128 de apartamente ANL, în Micălaca, lângă Selgros, alături de cele deja existente, dar dosarul a rămas în fază de proiect, la agenţia naţională.
ANL pentru militari?
Singura variantă de ridicare a acestor blocuri avea legătură cu oferta Primăriei Arad la schimbul Cetăţii Aradului. Atunci, Municipalitatea a propus şi şi-a asumat în protocol ridicarea unor apartamente ANL pentru militarii din Cetate. Dar şi această ofertă este tot în aer, aşa cum este şi preluarea Cetăţii Aradului în grijă locală.
adriana.barbu@informmedia.ro
CITESTE SI:
Traiul scump in casele ANL din Sebis
Frigul bantuie prin apartamentele ANL
Citiți principiile noastre de moderare aici!