ARAD. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Arad, în anul 2022, au fost confiscate 2.474.720 de țigarete în valoare de aproximativ 1.494.830 de lei, iar cea mai mare captură a fost de 1.599.940 de țigarete, în valoare de aproximativ 960.000 de lei, făcută chiar la sfârșitul anului trecut, în luna decembrie. Numărul țigărilor de contrabandă confiscate de polițiștii arădeni anul trecut a scăzut față de anul 2021. În fapt, contrabanda cu țigări a cunoscut, în 2022, cel mai mic nivel din ultimii 15 ani, potrivit celui mai recent studiu Novel Research, citat de stopcontrabanda.ro. Potrivit acestui studiu „în 2022, media anuală a comerțului ilegal cu țigarete a fost de 7,1%, față de 8,7% în 2021, aceasta fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani”. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă implicit și venituri mai mari la bugetul de stat. Același studiu arată că „spre comparație, nivelul maxim atins de piața neagră de țigarete înregistrat în România în anul 2010 era de 27 la sută din totalul consumului. De asemenea, media anuală a contrabandei cu țigarete în România se situează sub media de 10 la sută la nivel european”.
Țigări din Ucraina, Moldova, Serbia și Macedonia
Revenind însă la țigările de contrabandă confiscate anul trecut în Arad, acestea „provin preponderent din Ucraina, Republica Moldova, Serbia și Macedonia. Mărcile țigaretelor ridicate în vederea confiscării sunt: Marlboro, Compliment, Nero, Ashima, Marble, Kent, Winston, Jing Ling, Marvel, Regina, Bond, Ritm, Denim, Sobranie, Parliament, Man, Pect, MG, Minsk, Pull, Mac, Golden Bird, Kult, Uma și Lifa” – anunță IPJ Arad.
14 persoane au fost reținute în urma confiscărilor țigărilor de contrabandă, în 2022. Din acestea, cinci au fost arestate preventiv, ulterior. În ceea ce privește numărul de dosare întocmite de polițiștii arădeni ca urmare a acestor capturi, IPJ Arad a precizat că 46 de dosare penale având ca obiect infracțiuni la regimul fraudelor vamale și produselor accizabile au fost instrumentate de oamenii legii.
Captura anului 2022
În 22 decembrie 2022, o autoutilitară în care se aflau zeci de mii de pachete de țigări de contrabandă a fost găsită abandonată în extravilanul orașului Sântana. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au dat de urma celor care au abandonat autoutilitara, iar în urma efectuării unor percheziții la Sântana, Caporal Alex, Pâncota și Dud, la domiciliile unor persoane bănuite că ar fi implicate în acest caz, au mai fost găsite peste 34.000 de ţigarete de contrabandă. Autoutilitara a fost adusă din județul Dolj, de către patru bărbați, la Arad. Aici a fost preluată de un bărbat de 35 de ani din Sântana. Polițiștii arădeni au reușit să dea de urma celor patru doljeni, aceștia fiind opriți de oamenii legii, în trafic, pe raza localității Lugoj. Asupra celor patru au fost găsite diferite sume de bani în euro, lei, forinți și dolari.
Practica abandonării camioanelor încărcate cu țigări de contrabandă a fost întâlnită și pe parcursul anului 2021, când, în centrul comunei Hălmagiu a fost descoperit un camion în care se aflau 82 de mii de pachete cu țigări de contrabandă.
Despre contrabanda cu țigări în România
Despre contrabanda cu ţigări în România, site-ul stopcontrabanda.ro punctează că țara noastră „are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est”.
„România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic. Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 667 km de drum național modernizați. Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste. În 2021, majoritatea capturilor raportate la nivel global au fost de țigarete – 50,5%”, se arată pe site-ul stopcontrabanda.ro.
157 de percheziții au fost efectuate în vara anului 2021, în municipiul și județul Arad, într-un mega dosar de contrabandă instrumentat de DIICOT – Structura Centrală. 102 persoane fizice și juridice ce au domiciliul/sediul social în municipiul și județul Arad au fost puse sub acuzare, fiind cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă și spălare de bani. Dosarul se află în instrumentare la DIICOT – Structura Centrală.
Trimite articolul
XLa piețe zilnic sunt oferte de țigări netimbrate.
Va dati seama ca au fost confiscate 5 milioane de jumatati de tigari?Activitate remarcabila!