ARAD. La aproape doi ani de când a devenit proprietar al clădirii Clubului Voinţa (iunie 2021), Primăria anunţă finalizarea documentaţiei tehnice pentru reabilitarea imobilului de pe malul Mureşului. Aflată în stare de degradare evidentă, clădirea Clubului Voinţa reprezintă un simbol al canotajului local şi naţional.
„Una dintre clădirile care fac parte din istoria sportului arădean, Clubul Voința, cel mai vechi club de acest gen din țară și loc al unei tradiții îndelungate în canotajul românesc, are documentația pentru renovare (D.A.L.I.) pregătită spre aprobarea Consiliului Local. Recuperăm istoria sportivă pentru Arad” – a transmis miercuri, 30 martie, primarul Călin Bibarţ.
Amintim că, în luna mai a anului trecut, la comanda municipalităţii, s-au executat „lucrări de reparații la acoperișul deteriorat al clădirii Clubului Voința, în vederea protejării construcției, până la finalizarea documentațiilor și demararea lucrărilor de restaurare” – după cum anunţa atunci edilul Aradului. Iată că a fost nevoie să mai treacă aproape un an până la „finalizarea documentaţiilor”. Dar acum acestea există şi ne spun exact ce lucrări de reabilitare se vor face şi care este valoarea estimată a investiţiei.
Ce intervenţii presupune investiţia
„Clădirea Clubului Voinţa Arad este un club de canotaj, cel mai vechi din ţară, unde se practică sporturi de apă, în albia râului Mureș. Terenul parțial împrejmuit, situat în intravilanul municipiului Arad este în proprietatea Municipiului Arad cu drept de folosință cu titlu gratuit către Asociaţia Club Sportiv Voinţa Arad” – se arată în Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI).
Potrivit documentului citat, se propun următoarele intervenții: *lucrări de consolidare a clădirii; *lucrări de reabilitare a hangarului de bărci, inclusiv stâlpii şi stativele pentru bărci şi vâsle; *reabilitarea grupurilor sanitare, inclusiv dușuri. Amenajare vestiare inclusiv mobilier specific; *refacere tencuieli la fațade, reconstituiri ornamente de la ferestre şi de la fațade; *reparații tencuieli interioare la pereți şi tavane și zugrăveli exterioare şi interioare; *restaurare/ înlocuire tâmplărie exterioară şi interioara; *refacere pardoseli din beton, parchet/ scândură; *reabilitare șarpantă cu păstrarea elementelor de structură aparente de pe fațade; *reabilitare/ înlocuire a învelitorii din țiglă a clădirii, inclusiv a turnurilor; *restaurare confecții/ elemente metalice şi a tinichigeriei; *refacerea instalației de alimentare cu apă, canalizare, electrică. Va cuprinde inclusiv înlocuirea tablourilor electrice iar corpurile de iluminat pentru interior/ exterior vor fi cu LED. Instalație de aer condiționat şi analizarea unei creșteri de putere a energiei electrice; *instalație PSI şi alarmare incendiu; *modernizarea sistemului de încălzire existent. Se vor avea în vedere surse regenerabile de căldură pentru alimentarea cu apă caldă a băilor; *amenajare sală de forță inclusiv dotări specifice; *amenajare/ pregătire Săli pentru destinații diverse: ședințe, activități velo etc.; *amenajarea unui spațiu pentru birou inclusiv dotări: mese birou, scaune, etajere, vitrină pentru cupe şi medalii; *amenajare ponton pentru lansarea la apă a bărcilor; *recompartimentări interioare şi crearea unui grup sanitar pentru persoane cu dizabilități; *amplasarea unui sistem de producere alternativă a energiei electrice folosind panouri fotovoltaice; *dezafectare sobe.
FOTO: Diana Duțu
Peste 10 milioane de lei
Valoarea totală a investiției, conform devizului general, se ridică la 10.912.312,24 de lei cu TVA (peste două milioane de euro), din care valoarea lucrărilor de construcţie şi montaj este de 8.388.373,85 lei. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 12 luni.
Scurt istoric
„Voinţa” este primul club de canotaj din România. Clădirea Clubului a fost inaugurată în 1927, înglobând clădirea veche din lemn, existentă încă de la înființare. „Societatea de Canotaj din Arad Mureș”, înființată în 1890, a devenit în anul 1953 secţie de canotaj şi caiac-canoe a Clubului „Voinţa”. Prin această nouă secție se continua tradiția canotajului arădean, primul campionat naţional de canotaj din România organizându-se la Arad, în 1924.
Trimite articolul
X1.cam mare suma pt aceasta ……. reabilitare….!
2. bani de unde?
Cine e director acolo la club?
Facem si aici Hab de cultura ca la Marta ?
La banii ăștia construiau 2 cluburi
prima data lasam totul in izbeliste in loc sa intretinem pentru ca apoi sa trebuiasca reparat cu bani multi. Iar daca il lasam pe Dorel sa faca treaba avem sansa sa fi nevoie sa o refacem de mai multe ori.
Cei mai in varsta stiu ca acolo a mai fost pe langa clubul de caiac-canoe si un club de ciclism si unul de modelism precum si un restaurant cu gradina de vara.
De banii astia nu mai bine facea unul nou?
Pe 1 lada de bere ca Tehnodomus va reabilita locatia!
E o mare problema investitie sau reabilitare?
Un sport se tine si in anumite conditi?
Ce facem la construcție sigur e bine sa revizuim mai clar structura? Deci panouri foto voltaice apa calda si Sali de o discuție.
Dar ceva tonomate cu un producător local de legume sa investească intr-o sera de unde sa aducă un altfel de beneficiu cum s-ar putea gândi e vorba de noi care avem sere?
Fix dublu fata de costul unei constructii similare de la zero. Sa speram ca cei care au semnat se vor incadra, fiecare in parte, in limita de 250.000 RON.
Si cu spitalele gradinitele de copii azile de batrani cum facem ? Acuma sa trezit si primaria 🤣🤣🤣 tipic romanesc , Aradul are nevoi de un spitale performante , ma intreb cu acei bani ar putea moderniza un spital dar la noi prioritatile sunt altele , avem un primar destept , eu nu zic ca nu trebuie acea cladire restaurata dar din punctul meu de vedere Aradul ar avea nevoie de alte prioritati , prioritati care salveaza vietile oamenilor . Dar la noi toate merg pe dos , avem biserici sa ne rugam pentru sanatatea noastra , nu ne trebuie noua spitale sau gradinite pentru copii .
enorm de mult pentru o constructie care se afla in zona inundabila a Muresului…PT Hotelul Coandi de langa podul Traian s-a cerut 2.000.000 euro ….cred ca de 25 de ori mai mare….inseamna ca avem bani in tara asta……..dezamagire….
-
Diferenta consta in faptul ca hotelul nu are nici un fel de importanta istorica.