ARAD. Numărul total al beneficiarilor indemnizaţiei sociale pentru pensionari a fost de 20.833 de persoane în luna iulie, în judeţul Arad. Potrivit Casei Judeţene de Pensii, din totalul beneficiarilor de indemnizaţie socială înregistraţi în iulie, 18.935 erau pensionari din sistemul public şi 1.948 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
Pensionari de stat
În cazul pensionarilor arădeni din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 260,05 lei. Cea mai mică indemnizaţie în plată este de 1 leu, iar cea mai mare este de 5.467 de lei. În cel din urmă caz, referitor la valoarea maximă a indemnizaţiei, e vorba de de un dosar cu 9 urmaşi; potrivit legii, în cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaș, indemnizaţia socială se acordă fiecărui urmaș în parte. „Altfel, pe dosar cu o singură persoană, cea mai mare indemnizaţie este de 703 lei” – spune Mihaela Vasil, director al Casei Judeţene de Pensii Arad.
La nivel naţional, valoarea medie a indemnizaţiei acordate pensionarilor din sistemul public a fost de 261 de lei în luna iulie. Cele mai mari valori medii au fost înregistrate în judeţele Cluj – 307 lei, Bistriţa-Năsăud – 300 lei şi Hunedoara – 293 lei. Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – 35.405 şi în judeţele Suceava – 32.251 pensionari, Iaşi – 28.805 şi Dolj – 28.003.
Pensionari agricultori
În ceea ce priveşte pensionarii agricultori din judeţul Arad, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 152,2 de lei. Valoarea minimă a fost de 1 leu, iar valoarea maximă 522 de lei.
La nivel naţional, valoarea medie a indemnizaţiei acordate pensionarilor agricultori eera de 141 de lei, în luna iulie. Cele mai mari valori medii s-au înregistrat în judeţul Ilfov – 228 de lei, în Bucureşti – 214 lei şi în judeţul Gorj – 207 lei. Numărul cel mai mare de beneficiari se înregistra în judeţele Iaşi – 10.241 persoane, Dolj – 9.968 persoane şi Botoşani – 9.526 persoane.
Cadrul legal
Indemnizaţia socială pentru pensionari se acordă în baza Legii 196/2009 care aprobă OUG 6/2009. Actul normativ prevede instituirea pensiei sociale minime garantate. În prezent, nivelul pensiei sociale minime garantate este de 704 lei. Cuantumul indemnizaţiei sociale acordate prin Casa de Pensii se stabileşte prin diferenţa între pensia socială şi pensia cuvenită sau aflată în plată. De exemplu: dacă un pensionar are o pensie (claculată după anii de muncă) de 300 de lei, el va mai primi o indemnizaţie socială de 404 lei.
Trimite articolul
XCu asemenea pensii in bataie se joc tara asta nu ar avea ce sa caute in UE!
Ar trebui mentionat ca si cel care a muncit 25,30 ani pe salariu minim are tot 704 cat cel care nu a muncit.Corect era sa se faca separarea intre cei care au cotizat si cei care nu au cotizat
Dintre ei cati sunt tigani ce au obtinut aceste pensii fara sa fi muncit ?!? Iar cei ce au facut munci grele, in conditii grele-satenii-, au pensii de mizerie .
Oare cat are Radinschi Paul de isi permite sa stea cu curu in doua case? Cine e Radinschi?, e un bosorog care umbla prin zona romanilor ca un cocos cu pieptul in fata si crede ca el a pus coada la pruna!!!
cati parlamentari ar putea trai cu o pensie medie ?????? de ce nu renunta ei la beneficiile nemeritate pentrau asta???