ARAD. Astfel, incendiul lanului de grâu din orașul Curtici a fost stins. Au ars aproximativ 0.2 hectare de grâu și miriște, dar și un utilaj agricol în proporție de 60%. Cauza probabilă de producere a incendiului: efectul termic al utilajului.Incendiul baloților de paie din localitatea Sintea Mare a fost localizat, limitând astfel posibilitatea propagării. “Se acționează pentru stingere”, au declarat reprezentanții ISU Arad.De asemenea, incendiul de vegetație uscată din localitatea Sânpaul a fost lichidat în limitele găsite.Aici au ars aproximativ 3 hectare de vegetație uscată.
Și incendiul de vegetație uscată din cartierul Micălaca, zona 700, a fost lichidat. Au ars aproximativ 3 hectare de vegetație uscată.De asemenea, marți după masa, pompierii arădeni au fost solicitați să intervină la un alt incendiu de vegetație uscată, produs în orașul Nădlac, unde au ars aproximativ 20 de hectare de vegetație uscată.
“Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost stabilită ca fiind: flacără, brichetă”, a precizat ISU Arad.
ISU Arad reamintește că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor: – desfășurarea arderii doar în condiții meteorologice fără vânt; – desfășurarea arderii numai pe timp de zi; – colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități care să permită arderea controlată; – curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri; – izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, rețelele electrice, conductele de gaze naturale, construcții și fondul forestier ori alte bunuri materiale combustibile, prin executarea de fâșii arate; – asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere.
“Având în vedere că în această perioadă suntem în plin sezon al recoltării cerealelor păioase, iar numărul de incendii produse în acest context a crescut alarmant, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire desfășoară activități de informare preventivă și control la persoanele fizice și juridice care execută astfel de activități. Cauzele principale de izbucnire a unor incendii în lanuri sunt următoarele: fumatul, focul deschis, exploatarea necorespunzătoare a utilajelor agricole, acţiunea intenţionată etc”, a mai punctat ISU Arad.
Citește și:
VIDEO | Pompierii arădeni intervin la patru incendii de vegetație uscată
Citiți principiile noastre de moderare aici!