Cifre impresionante conform statisticilor Serviciului Județean de Ambulanță Arad pe primele trei trimestre ale acestui an. Echipajele medicale au intervenit la peste 30 de mii de apeluri telefonice la serviciul unic 112, în medie câte 3.300 în fiecare lună. În total, atât ambulanțele din municipiu, cât și cele din substațiile din județ au parcurs aproximativ 1,5 milioane de kilometri. Ca să vă puteți imagina cât înseamnă această distanță acoperită de autospecialele ambulanței, vă spunem că am putea vorbi de două drumuri dus întors până la Lună, sau de înconjurul Pământul de 37 de ori.
1.300 de cazuri foarte grave
Din totalul intervențiilor, 1.300 au fost urgențe de cod roșu (viața pacientului în pericol) – în medie câte 150 în fiecare lună. Peste 27 de mii de urgențe de cod galben (caz grav, viața pacientului nu este în pericol) – în medie câte 3.000 în fiecare lună și 1.700 de cod verde – cazuri ușoare. De asemenea, ambulanțele au mai efectuat, în primele nouă luni ale lui 2019, peste 10 mii de transporturi medicale, în medie câte 1.100 în fiecare lună.
Două cazuri de AVC pe zi
Acum să aflăm care sunt principalele afecțiuni pentru care arădenii cer ajutorul echipajelor medicale. Accidentul vascular cerebral, insuficiența respiratorie acută, infarctul miocardic acut și stopul cardio respirator sunt principalele probleme ale arădenilor.
Cele mai multe apeluri, 2.600 la număr, au fost efectuate de pacienți care aveau febră (atât adulți, cât și copii), în medie câte 10 în fiecare zi. Când vorbim de afecțiuni mai grave, cifrele sunt îngrijorătoare. Principala cauză, mai gravă, de care suferă arădenii este accidentul vascular cerebral și am observat că cifrele se mențin egale în fiecare trimestru. Au fost înregistrate nu mai puțin de 547 de cazuri în primele 9 luni de zile ale lui 2019. În medie, câte 60 în fiecare lună, mai exact câte două cazuri în fiecare zi.
De asemenea au fost înregistrate 580 de cazuri de insuficiență respiratorie acută, în medie câte 64 în fiecare lună.
220 de pacienți cu probleme cu inima
În ceea ce privește problemele la inimă, în primele trei trimestre au fost înregistrate în total 220 de cazuri. Dintre toţi aceştia, 104 pacienți au suferit un infarct miocardic acut. În medie, câte 11 în fiecare lună. Alți 116 pacienți au suferit un stop cardio-respirator. Chiar şi după ce echipajele medicale au efectuat manevrele de resuscitare, pentru 99 dintre ei a fost declarat decesul. Doar 17 dintre pacienți au răspuns manevrelor. De specificat că în multe dintre cazurile de stop cardio-respirator nu a mai fost necesară efectuarea manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul victimelor.
70 de tentative de suicid
Nu mai puțin de 70 de persoane au încercat să își încheie socotelile cu viața în primele nouă luni din 2019, în județul Arad. În medie, câte 7 în fiecare lună.
Trimite articolul
XDar ce ati fi vrut,bolnavii sa ceara buletine sau pasapoarte ?De asta exista servicii de ambulanta si de asta cetatenii onesti achita taxe si impozite statului,ca acesta sa aiba grija de ei,nu sa angajeze tot felul de scribalai prin gura carora sa se plinga.