„Vrem să ajutăm, dar nu cu orice preț”. „Voi greșiți, noi plătim”. „Coridoarele de solidaritate, surse de vulnerabilitate”. Sunt doar câteva dintre mesajele afișate de fermierii din județul Arad și din Timiș care au participat, vineri, la protestul organizat la Nădlac. Adunați în fața Primăriei Orașului Nădlac, fermierii au plecat cu tractoarele în marș, în semn de protest, către Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac 1, de pe DN7. Alt grup de fermieri a plecat spre ucrarea pe Autostrada A1, care duce spre Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, însă nu au urcat pe șoseaua de mare viteză. La Nădlac au fost aproximativ 150 de agricultori, tot atâția participând la un alt protest organizat la Vărșand, unde drumul 79A, ce duce spre punctul de trecere a frontierei, a fost blocat.
La nivel național, peste 7 mii de fermieri au ieșit, vineri, pe șosele cu utilajele agricole, în încercarea de a atrage atenția asupra politicilor pe care le face counitatea europeană cu privire la cerealele din Ucraina, politici care afectează nu doar agricultorii, ci și consumatorii.
„Principala nemulțumire este că nu se cere, sau nu se activează acea opțiune de salvgradare pentru tranzitul cerealelor în România. Prin această opțiune am putea să reintroducem taxele vamale la importul de cereale care intră din Ucraina. Nu concurăm pe aceași piață cu aceleași reguli, asta este cea mai mare problemă. Noi nu putem produce la prețul la care produc cei din Ucraina, deoarece folosim substanțe chimice care sunt mult mai scumpe, dar mult mai sigure pentru consumatorul final. Astăzi, pe piața din România, noi consumăm și nu știm exact ce consumăm, pentru că ajungem să consumăm inclusiv produse modificate genetic, deoarece nu se mai fac verificări fitosanitare la intrarea cerealelor din Ucraina în România. De fapt, am acceptat să avem coridorul de tranzit al cerealelor din Ucraina, dar acest coridor s-a transformat într-un coridor de umplere a depozitelor traderilor din estul Europei cu cereale din Ucraina, mult mai ieftine, dar cărora nu le știm trasabilitatea și nu le știm calitatea”, spune Milan Kalo, de la Cooperativa Agricolă Fermierul Nădlăcan.
Acesta spune că „prețurile (de vânzare a cerealelor – n.r.) au scăzut aproximativ la jumătate, sunt prețurile de acum trei ani, dar trebuie luat în calcul și faptul că prețul de înființare a culturii s-a triplat în acest timp sau a ajuns chiar de patru ori mai mare”.
„Ne-am adunat pentru a protesta împotriva importurilor de cereale din Ucraina. Considerăm că acestea sunt neconcurențiale din cauza taxelor care au fost scoase. Sunt de o proastă calitate, comparativ cu cerealele fermierilor noștri și dorim ca aceste lucruri să se rezolve cât mai repede, altfel agricultura românească va fi în colaps și cel mai probabil în faliment”, a declarat și Mihailov Raicici, agricultor și distribuitor din județul Timiș.
Întrebat dacă pe viitor se ia în considerare inclusiv blocarea punctelor de trecere a frontierei, acesta a declarat că „Astăzi este prima întâlnire, ne dorim ca niște lucruri să se întâmple pașnic și civilizat. Vrem să tragem doar un semnal de alarmă, sperăm să se rezolve aceste lucruri la nivel guvernamental”.
Conform Agerpres, aproape 7.000 de fermieri au protestat în ţară faţă de politicile comunităţii europene, iar 400 de agricultori au protesta în Capitală. „La protest sunt aşteptaţi aproximativ 7000 de participanţi în toate punctele. Se vor afilia inclusiv fermieri din Polonia, Cehia, chiar şi Bulgaria. La vama Negru Vodă, pe partea bulgărească, vor fi şi fermierii bulgari. În Capitală vor participa undeva la 400 de fermieri”, a precizat, pentru AGERPRES, Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
El a explicat că acesta este un miting pentru a atrage atenţia asupra politicilor pe care le face comunitatea europeană şi care afectează atât consumatorul cât şi fermierul. „Comunitatea Europeană este cel mai mare importator de organisme modificate genetic şi produse care nu respectă trasabilitatea, undeva la 21 de milioane de tone numai de porumb modificat genetic şi soia peste 30 de milioane de tone. Acum avem 26 de milioane de tone de cereale aduse din Ucraina şi care nu respectă trasabilitatea. Preţurile de cost sunt mult mai mici”, a afirmat Nicu Vasile.
Trimite articolul
XBravo fermierilor aradeni, nu se lasa calcati in picioare de un guvern antinational!
E mulți traesc din așa ceva??
Da cum sa vinzi la fabrici si cei care muncesc sa aștepte de la musca carnea de porc de o calitate indoelnicaaaaaaasaaaaa
Hopa ,uite cum se dau singuri de gol liderii eu , păi na fost secetă anul trecut , na fost declarată criza alimentară !? Încă o vrăjeala marca UE cu tot ce se întâmplă. Fermieri trebuiau să blocheze mai întâi politruci din parlament ca să nu poată pleca ieri acasă și după acea vămile, numa bine !
După ce scrie la articol prețul unui kg de pâine ar trebui să fie 5 lei nu 10 cum este în prezent ,toți ar fi trebuit să fim acolo cu fermierii săi alergăm pe politicienii corupți ca pe șoareci ! Restul e bla bla !
Cam jumatate din protestatari sunt angajati ai fermierilor straini care au zeci de mii de hectare in jud Arad.
o rusine perntru Romania care se crede tara europeana si nu este constienta ca fara eroii ucrainiei noi am fii fost atacati si cuceriti de rusi
Slava Ucraina! la urmatoarea ofensiva rusii vor fii alungati!
daca nu era eroioculm popor ucrainean Romania era deja ocupata
-
“Eroii ucrainiei”, iti vine sa razi. “Afaceristi nerusinati”, asta da.