ARAD. În 2019 au avut loc mai puține accidente grave în județul nostru, comparativ cu anul 2018. Chiar dacă numărul accidentelor grave a fost mai mic anul trecut, numărul persoanelor decedate a crescut în 2019, față de 2018.
Potrivit bilanțului întocmit de Inspectoratul de Poliție Județean Arad, “în anul 2019, pe raza judeţului, s-au produs 139 de accidente grave, din care au rezultat 43 de persoane decedate și 119 persoane rănite grav, faţă de 148 de accidente grave în 2018, din care au rezultat 40 de persoane decedate și 147 de persoane rănite grav, astfel s-au înregistrat mai puțin cu 9 accidente grave, mai puțin cu 28 de persoane rănite grav, dar mai mult cu 3 persoane decedate”.
IJP Arad a stabilit care sunt principalele cauze care au condus la producerea de accidente rutiere grave, anul trecut, în Arad. Pe primul loc este neacordarea de prioritate vehiculelor (34 de accidente, 4 persoane decedate, 25 persoane rănite grav), pe locurile doi și trei sunt viteza neadaptată la condițiile drum (20 de accidente, 7 persoane decedate, 16 persoane rănite grav) și abaterile pietonilor (17 accidente, 5 persoane decedate, 12 persoane rănite grav).
Urmează în acest top negru abaterile bicicliștilor (15 accidente, 5 persoane decedate, 10 persoane rănite grav), alte preocupări de natură a distrage atenția (9 accidente, 1 persoană decedată, 9 persoane rănite grav), depășirea neregulamentară (7 accidente, 3 persoane decedate, 8 persoane rănite grav), neacordare de prioritate pietonilor (7 accidente, 2 persoane decedate, 6 persoane rănite grav), conducere sub influența alcoolului (6 accidente, 2 persoane decedate, 7 persoane rănite grav), alte abateri ale conducătorilor auto (6 accidente, 2 persoane decedate, 5 persoane rănite grav) și adormire la volan (5 accidente, 2 persoane decedate, 5 persoane rănite grav).
2010 vs. 2019
Numărul persoanelor decedate sau/și rănite grav în accidente rutiere, în județul Arad, este mare. Totuși, din anul 2010 până acum, numărul celor care și-au pierdut viețile în accidente rutiere a scăzut foarte mult, potrivit IPJ Arad. „În contextul în care Comisia Europeană a stabilit în anul 2010, ca obiectiv general, reducerea cu 50 la sută, până în anul 2020, a numărului de persoane decedate în accidente rutiere pe șoselele Europei, analizând evoluția numărului de persoane decedate la IPJ Arad din anul 2010, se observă că a scăzut de la 76 în anul 2010 la 43 în anul 2019, ceea ce reprezintă o scădere de 43,42 la sută, scăderea fiind aproape de încadrarea în obiectivul stabilit”, anunță IPJ Arad.
Mai marii Poliției arădene anunță că în acest an se vor concentra pe „creșterea siguranţei rutiere și reducerea riscului rutier”, acestea devenind priorităţi locale „având în vedere numărul relativ mare de accidente rutiere grave, precum și a persoanelor decedate, respectiv rănite grav în aceste evenimente”.
Mii de permise auto reținute
Anul trecut, efectivele de Poliție Rutieră au sancționat 41.191 de participanţi la trafic, față de 38.418 în 2018, aplicând cu 2.773 de amenzi mai mult. Totodată au fost reţinute 3.077 de permise de conducere și retrase 840 de certificate de înmatriculare.
Trimite articolul
XWow,pai in situatia asta Romania este de invidiat,daca doar ceva peste 40 persoane si-au pierdut viata in accidente de circulatie in perioada aratata…Poate distinsa doamna ziarista are niscaiva greutati in compunerea titlului valorosului articolas.
-
Doar în Arad
la nivel de țară, mor cca 70 de oameni pe zi. Iar noi ne luptam cu corona, care e o simpla raceală pentru cei sanatoși. Masina omoara si copiii, virusul nu.
cum sa nu aiba loc accidente urmate de multe ori si cu decedati cand fiecare sofer circula cum il taie capul stiind ca nu e politie pe asfalt si nu are cine sa-l vada ce face ( viteza excesiva taiatul curbelor peste linia continua consum de alcool sau fara permis valabil etc.
De ce atunci ca soferii se blituie intre ei cu farurile toat lumea circula regulamentar? De ce asa se poate? As ca nu va mirati ca sunt atatia oameni schiloditi sau decedati pe sosele.Pe DN-urile noastre circuli sute de km pana dai de vreun echipaj al politiei rutiere Ia vedeti peste ”gard ” la unguri unde vezi 3-4 echipaje la fiecare 20-25 km. De ce acolo se poate? D-aia!