Ajutoarele trimise şi în acest an de Uniunea Europeană pentru oamenii nevoiaşi dezvăluie o realitate crudă: judeţul Arad are zeci de mii de cazuri sociale! Ajutoarele europene constând în produse alimentare sunt, în acest an, mult mai diversificate faţă de cele distribuite anul trecut. Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Consiliului Judeţean, derularea Planului Anual European de Distribuţie de Ajutoare Alimentare a început deja. Ajutoarele pe anul 2010 totalizează 1.583 tone de produse, constând în făină, zahăr, mălai, lapte praf, biscuiţi şi paste făinoase, mare parte dintre acestea fiind acum depozitate la Terminalul Cargo, în Arad. Ajutoarele europene vor fi distribuite de către primării, aceste instituţii având în evidenţă persoanele care pot beneficia de acest program social. Numărul de beneficiari în cadrul programului este, în acest an, sensibil mai mic decât cel înregistrat anul trecut, dar depăşeşte 53.000 de persoane. Asta înseamnă, dacă se are în vedere că, la ultimul recensământ a populaţiei, judeţul Arad avea 461.791 de locuitori, faptul că peste 11% din populaţia judeţului se confruntă cu probleme financiare!
Categoriile de persoane cele mai defavorizate care vor beneficia de ajutoare alimentare în cadrul planului sunt: familiile şi persoanele singure care beneficiază de venit minim garantat, şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii.
Potrivit datelor din evidenţa serviciilor de specialitate, numărul de beneficiari pe judeţul Arad este de 53.517 persoane, adică peste 11% din populaţia judeţului. Cu alte cuvinte, una din nouă persoane din judeţul Arad este caz social… Există şi o parte pozitivă a statisticilor. Numărul nevoiaşilor este, în acest an, mai mic decât cel înregistrat anul trecut, când pe lista beneficiarilor de ajutoare europene au fost înscrise 54.720 de persoane.
Din septembrie
Produsele alimentare de la Uniunea Europeană ajung în Arad la Terminalul Cargo, de unde pleacă spre localităţile din judeţ pe cale rutieră. Distribuţia produselor în judeţ începe din luna septembrie şi se face sub coordonarea unui „grup de lucru” al Consiliului Judeţean Arad. „Dorim ca prin mijloacele de care dispunem, inclusiv spaţiul de depozitare la Terminalul Cargo, să venim în întâmpinarea categoriilor de cetăţeni care beneficiază de aceste ajutoare europene”, a afirmat Cristian Drăgan, vicepreşedintele CJ Arad.
11.000 de săraci în municipiu
De departe, numărul cel mai mare de persoane defavorizate se găseşte în municipiu. Aici s-a totalizat un număr de 11.747 de persoane care urmează să beneficieze de ajutorul european. Pe locul al doilea se regăseşte Pecica, unde au fost numărate 1.820 de persoane defavorizate, oraş urmat de Sântana, cu 1.456 de beneficiari, Chişineu Criş, cu 1.150 de persoane, Nădlac, cu 1.103, Curtici, cu 1.102 persoane, Lipova, cu 1.072 de beneficiari. Printre oraşele din judeţ cu sub o mie de persoane defavorizate din categoriile enunţate fac parte Ineul, cu 999 de cazuri, Sebiş, cu 988 de persoane şi Pâncota, cu 807 beneficiari.
De menţionat, avem două localităţi în care circa o treime din populaţie urmează să primească ajutoare europene. La Craiva, localitate cu o populaţie de 3.118 persoane, vor merge ajutoare pentru 1.061 de persoane. La Mişca, localitate cu o pupulaţie de 3.546 de persoane, vor ajunge ajutore pentru 1.120 de beneficiari.
Cantităţi de distribuit:
Făină – 14 kg
Zahăr – 1 kg
Lapte praf – 1 kg
Biscuiţi – 1 kg
Mălai – 7 kg
Paste făinoase – 3 kg
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!