Mai cu emoții, mai cu regret că vacanța e gata, dar cu bucuria revederii colegilor și a profesorilor, elevii și preșcolarii din județul Arad au revenit la cursuri luni, 9 septembrie, în prima zi de școală a anului școlar 2024-2025. Curțile școlilor au fost pline de copii cu flori în brațe pentru educatoarele, învățătoarele și profesoarele pe care le-au revăzut după cele aproape trei luni de pauză. Pentru câteva mii dintre ei, care au intrat acum în clasa întâi, emoțiile au fost și mai mari, clopoțelul sunându-le acum pentru prima dată.
Ministrul Educației, Ligia Deca, le-a transmis celor care încep noul an școlar „un an școlar minunat, în care investițiile în educație să se transforme în calitate, în incluziune și în echitate pentru fiecare copil”. Ministrul le-a transmis profesorilor că au „rolul esențial de a fi ghizi ai copiilor noștri în drumul lor spre cunoaștere”, iar directorilor și părinților le-a transmis că „dialogul unește și este calea cea mai eficientă pentru a găsi cele mai bune soluții pentru copiii noștri”. În finalul mesajului, Ligia Deca le-a transmis elevilor să fie „mai buni cu fiecare zi care trece” și că „orice vis începe cu o dorință în care credeți”.
Și Marius Göndör, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, a transmis un mesaj cu o ocazia începerii noului an. Acesta a început mesajul spunând că „Fiecare an școlar aduce cu el noi provocări, oportunități și responsabilități, dar și bucuria cunoașterii și descoperirii”. S-a adresat, apoi, elevilor: „Dragi elevi, sunteți la începutul unei noi etape în care veți avea ocazia să învățați lucruri noi, să dezvoltați abilități importante pentru viitor și să cultivați valori esențiale pentru viață. Curajul, perseverența și dorința de a învăța sunt cheia succesului vostru”.
Göndör le-a mulțumit părinților pentru sprijinul oferit copiilor și colaborarea cu profesorii. „Rolul dumneavoastră în educația și dezvoltarea celor mici este esențial, iar parteneriatul școală-familie va aduce întotdeauna cele mai bune rezultate”, a transmis șeful inspectoratului. „Cadrelor didactice le adresez respectul și aprecierea mea pentru munca dedicată și pentru efortul continuu de a forma generații bine pregătite, responsabile și capabile să se adapteze unei lumi în schimbare. Vă doresc tuturor un an școlar plin de realizări, sănătate și satisfacții! Fie ca fiecare zi petrecută în școală să fie o ocazie de a crește, de a învăța și de a vă descoperi potențialul”, a transmis Göndör în încheierea mesajului său.
Peste 60 de mii de elevi
Conform planului de școlarizare, în anul școlar 2024-2025 sunt prevăzute 64.244 de locuri în învățământul preuniversitar, dintre care 63.353 în învățământul de masă și 891 în învățământul special. 3.694 de locuri sunt prevăzute pentru elevii care frecventează învățământul în limbile minorităților. Pentru toți aceștia, luni a sunat primul clopoțel al anului școlar. Odată cu ei au revenit la cursuri și peste 6 mii de cadre didactice, în județul Arad.
Structura anului
Anul școlar 2024-2025 va avea prima vacanță în perioada 26 octombrie-3 noiembrie. Modulul al doilea va începe pe 4 noiembrie și se va încheia pe 20 decembrie, când începe vacanța de iarnă. Elevii arădeni revin la școală pe 8 ianuarie 2025, într-o zi de miercuri. Pe 22 februarie 2025, aceștia intră în vacanța mobilă, sau „vacanța de schi”, care se va încheia pe 28 februarie. Al patrulea modul al anului școlar începe pe 3 martie și ține până pe 17 aprilie 2025, urmând ca între 18 și 27 aprilie, elevii să fie în vacanța de primăvară. Al cincilea modul începe pe 28 aprilie și se încheie pe 20 iunie. Clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă vor avea anul școlar cu o durată de 34 de săptămâni de cursuri, urmând să se încheie la data de 6 iunie 2025. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 13 iunie 2025.
Noutățile anului școlar
Printre noutăţile acestui an şcolar se numără notele la purtare date pentru fiecare modul, introducerea sălilor de detenţie (opționale) şi interdicţia folosirii telefoanelor mobile în timpul orelor. Telefonale vor putea fi folosite doar cu acordul profesorilor și doar în scopuri educaționale, iar profesorii le vor putea confisca până la finalul zilei. Acestea vor fi returnate, după ore, fie părinților elevilor minori, fie elevilor care au împlinit 18 ani.