Conform unui document emis de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, privind situația condițiilor igienico-sanitare în unitățile de învățământ din județul Arad în anul școlar 2018-2019, doar 369 din cele 433 de unități școlare avute în evidență de DSP Arad erau autorizate sanitar. „DSP Arad are în evidență 433 de unități de învățământ (corpuri de clădire) din municipiul și județul Arad, din care 369 sunt autorizate sanitar, la ora actuală funcționând 64 de unități de învățământ fără autorizație sanitară”, spun cei de la DSP.
Astfel, din cele 433 de unități, 101 din mediul urban și 268 din mediul rural au autorizație, în timp ce 12 din mediul urban și 52 din mediul rural funcționează fără a fi autorizate din punct de vedere sanitar. Printre instituțiile de învățământ neautorizate până la data de 25 iunie 2019 se regăsesc Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn” Arad – Clădirea de pe Calea Timișorii (Forestier) și grădinița de la aceeași adresă, Liceul Tehnologic Beliu, respectiv școlile gimnaziale, primare și grădinițele din alte 40 de localități ale județului.
Cât despre cauzele neautorizării acestor unități, DSP enumeră, printre altele, lipsa spațiului suficient pentru numărul de elevi sau preșcolari, lipsa circuitelor necesare preparării meniurilor zilnice și spălării veselei murdare în unitățile care au în structură blocuri alimentare, sau grupuri sanitare cu număr de cabine WC, lavoare și robinete insuficiente. De asemenea, se menționează în documentul celor de la DSP că în 14 unități de învățământ din județ existau, la finalul lunii iunie, doar „grupuri sanitare de tip latrină”, adică fără apă curentă.
Pentru aceste unități, Ministerul Educației Naționale a alocat bani, acum o lună, sumele nefiind, însă, făcute publice. Banii ar urma să intre în bugetele locale ale UAT-urilor în care se află școlile, primăriile urmând a fi cele care se vor ocupa de modernizarea grupurilor sanitare.
Pe parcursul anului școlar 2018-2019, Serviciul de Control în Sănătate Publică al Direcției de Sănătate Publică Arad a efectuat un număr de 261 de controale în unitățile școlare din județ, inclusiv în cele de învățământ superior, special, unități de cazare adiacente (tabere sau internate), ateliere școlare sau blocuri alimentare. În urma acestor controale, au aplicat 29 de avertismente scrise și 13 amenzi.
Numărul școlilor fără autorizație sanitară de funcționare este mai mic cu 20 față de anul trecut școlar, când se înregistrau 84 de astfel de cazuri. În timpul anului școlar 2018-2019 au fost depuse, la DSP, 39 de documentații pentru obținerea notificărilor de specialitate de sănătate publică pentru proiecte de amplasare, amenajare, reabilitare sau construcție a unor unități de învățământ, săli de sport sau ateliere școlare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!