Peste 600 de infecții asociate actului medical (IAAM), cunoscute și sub denumirea de infecții nosocomiale, au fost raportate în anul 2021 de către spitalele din județul Arad, potrivit raportului de activitate al Direcției de Sănătate Publică Arad, publicat pe site-ul instituției. Cifra este de trei ori mai mare decât în 2020, când au fost raportate puțin peste 200 de astfel de cazuri, și ar putea avea legătură cu numărul cazurilor de Covid-19, tratate în regim de spitalizare, în special pe secțiile de ATI. O infecție este numitã nosocomialã dacã este absentã la internarea pacientului și apare în 48 de ore de la spitalizare.
589 la Spitalul Județean
Astfel, potrivit raportului în cauză, în cursul anului 2021 s-au înregistrat, în total, 635 de infecții intraspitalicești, dintre care 589 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, 23 la Spitalul Orășenesc Ineu, 4 la Spitalul de Psihiatrie Mocrea, 11 la Spitalul “Sfântul Gheorghe” Chișineu Criș și 8 la Spitalul de Boli cronice Sebiș.
Numărul infecțiilor intraspitalicești în funcție de cauze se prezintă după cum urmează: Infecții respiratorii – 382; Infecţii de plagă – 53; Bacteriemii – 15; Infecții urinare – 64; Infecții de tegumente și țesuturi moi – 3; Infecții ale tractului gastro-intestinal -114; alte infecții – 4.
De asemenea, în 2021, în spitalele arădene au fost declarate 112 cazuri de infecții cu Clostridium Difficile (103 cazuri IAAM, 6 cazuri comunitare și 3 cazuri nedeterminate). 109 infecții de acest gen au fost înregistrate la Spitalul Județean Arad, 2 la Spitalul Orășenesc Ineu și una la Spitalul “Sfântul Gheorghe” Chișineu Criș.
255 la ATI
Cele mai multe infecții nosocomiale s-au înregistrat pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă – 255, alte 60 au fost raportate pe secțiile de Chirurgie, iar 310 pe alte secții. De asemenea, 3 infecții intraspitalicești au fost documentate la pediatrie, 5 la neonatologie și 2 la Obstetrică-Ginecologie.
Toate infecțiile asociate actului medical au fost raportate lunar către Centrul Regional de Sănătate Publică Timişoara, în sistem de rutină, conform Ordinului MS 1101/2016 .
“Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a fost inclus în Programul naţional de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi a rezistenţei microbiene, precum şi de monitorizare a utilizării antibioticelor ca unitate sentinelă, iar în anul 2021 au fost raportate 221 IAAM în sistem sentinelă”, se mai arată în document.
Accidente postexpunere în rândul personalului medical
18 accidente postexpunere profesională a personalului medical din spitalele județului au fost înregistrate în cursul anului 2021, după cum urmează: 14 accidente postexpunere profesională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, 3 accidente postexpunere profesională la Spitalul Orășenesc Ineu și un accident postexpunere profesională la Centrul Medical Laser Sistem Arad.
Cazul de expunere profesională se referă la orice persoană care lucrează în sistemul sanitar și care a suferit o expunere accidentală, cu risc de infecție HIV, VHB, VHC, prin contact cu sânge sau produse biologice considerate cu risc de infecție.
Cifre mai mici în 2020
În cursul anului 2020, în judeţul Arad s-au înregistrat în total 205 IAAM, de trei ori mai puține comparativ cu 2021, din care 197 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, 4 la Spitalul Orăşenesc Ineu și alte 4 la Spitalul de Psihiatrie Mocrea. Cele mai multe au avut cauze respiratorii – 83, infecții urinare – 36, infecții ale tractului gastro-intestinal – 31 (din care 28 de infecții cu Clostridium Difficile).
Și în 2020, cele mai multe infecții nosocomiale au fost raportate la ATI -107, iar pe alte secții medicale – 70 de cazuri.
Doar cazurile de accident postexpunere profesională au fost mai multe decât în 2021, și anume 27: 25 de accidente postexpunere profesională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și 2 accidente postexpunere profesională la Spitalul Orășenesc Ineu.
Subraportate la nivel național
Raportarea infecțiilor nosocomiale reprezintă, în continuare, o problemă la nivel național, pentru că nu toate unitățile medicale se grăbesc să respecte protocolul. Acest tip de infecție intraspitalicească a intrat în atenția opiniei publice după incendiul de la Colectiv, când starea pacienților arși a fost înrăutățită de prezența nosocomialelor. JA-S.A.
Trimite articolul
Xsi? au fost oarecum despagubiti pacientii ce s-au imbolnavit in spitale? Ma cam indoiesc.
Chiar nu se pot elimina aceste infectii din spitale sau nu se vrea?
-
Apai si la service iti mai scimba mecanicii piese aiurea. Asa-i si la spital…
Și infectați cu Covid câți?