Aproape 56 de mii de arădeni și-au plătit impozitele de la începutul acestui an până la primul termen – 2 aprilie în acest an. Vorbim aici doar de persoanele fizice, cărora li se adaugă alte 4.279 persoane juridice, adică un total de 60.179 plătitori. Totalul achitat de zecile de mii de arădeni către bugetul local depășește 62,5 milioane lei.
31,5 milioane pe clădiri
De unde au venti cei mai mulți bani la bugetul local? Ei bine, potrivit datelor furnizate de Direcția Venituri din cadrul Primăriei Municipiului Arad, încasările pe impozite au următoarea structură: 31.540.582 lei – impozit clădiri, 10.210.436 – impozit teren, 6.990.031 impozit auto, iar diferența de 13.837.056 lei o reprezintă plata de alte taxe locale speciale.
4 milioane, din online
De câțiva ani de zile, adminstrația locală a implementat un sistem de plată a impozitelor și taxelor online. Astfel că arădenii nu mai sunt nevoiți să stea la cozi interminabile la ghișeele Direcției Venituri, având posibilitatea să își achite dările de la distanță, prin intermediului internetului. În acest an peste 4 milioane lei au fost încasate în acest mod, plata electronică fiind metoda aleasă în special de persoanele fizice: 7.111 plătitori – 3.399.796 lei.
Pe lângă plata electronică, arădenii au mai optat și pentru plata prin sistem P.O.S. – plata cu cardul. 2.297 de plătitori, dintre care 162 de persoane juridice, au achitat impozitele și taxele plătind cu carduri bancare. Total încasat prin acestă formă de plată a fost 1.767.121 lei.
Atenție la penalizări!
Potrivit legislației aflate în vigoare, contribuabilii care nu și-au plătit impozitele și taxele locale până la data scadentă vor achita majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună ori fracțiune de lună, începând cu ziua imediat urmatoare termenului de scadență, până la data stingerii sumei datorate. Conform legislației in vigoare, contribuabilii, care figurează în evidența fiscală cu clădiri nerezidențiale nereevaluate în ultimii 5 ani, în cazul persoanelor fizice, respectiv 3 ani, în cazul persoanelor juridice, anteriori anului fiscal de referință, pot să depună declarațiile fiscale și rapoartele de evaluare până în ziua de 31 martie 2018, termen care se prelungește până pe data de 2 aprilie 2018, inclusiv, pentru a beneficia de cota redusă de impozitare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!