Pentru sezonul rece 2015-2016, arădenii au primit de la Ministerul Sănătăţii, prin Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad, 8.550 de doze de vaccin antigripal. Acestea au fost distribuite în totalitate medicilor. Dar dozele primite reprezintă doar 23% din cât au cerut medicii.
Pe baza necesarului estimativ de vaccin antigripal, stabilit de medici la 32.443 de doze, s-a transmis o solicitare Ministerului Sănătăţii. De la Bucureşti ne-au fost repartizate 7.550 de doze de vaccin. „În luna decembrie 2015 am cerut o suplimentare de 1.000 de doze, care au venit spre sfârşitul lunii decembrie şi au fost distribuite medicilor” – spune dr. Mihaela Cîtu, medic specialist epidemiolog în cadrul DSP Arad.
Prioritate
Din totalul celor 8.550 de doze de vaccin antigripal 7.224 au fost administrate deja. Au beneficiat de prioritate la administrarea vaccinului persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani (una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii), persoane cu boli cronice (în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice), copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical şi gravide.
Vaccinarea antigripală se efectuează în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătăţii, care a debutat la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut. Scopul campaniei îl constituie imunizarea populaţiei astfel încât să se evite creșterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.
Bolnavi puţini
Potrivit DSP Arad, activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă și fără tendinţă de creştere semnificativă. De pildă, în cursul săptămânii trecute, la nivelul judeţului Arad s-au înregistrat 828 de cazuri de infecţii respiratorii (din care doar 31 au necesitat internare) şi 265 de cazuri de pneumonie (din care 36 au fost internate).
Recomandări
Medicii ne reamintesc că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. Un rol important îl au şi măsurile de igienă personală: spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare. Specialiştii recomandă ca medicația antigripală (antivirală) să se administreze doar la indicația medicului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!