„Numărul mare de evenimente comunicate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad de către angajatori în primele șapte luni ale anului a dus la intensificarea controalelor având ca obiectiv principal respectarea normelor privind securitatea și sănătate în muncă. În toate acțiunile de control s-a urmărit în principal informarea angajatorilor și a angajaților cu privire la mijloacele de prevenire a producerii accidentelor de muncă, mărturie fiind și numărul mare de avertismente aplicate, 832, comparativ cu numărul amenzilor, 84”, transmite Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad.
Astfel, având în vedere și acțiunile de control de tip ,,campanie națională” prevăzute în Programul propriu de acțiuni pentru anul 2022, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Securitate și Sănătate în Muncă au desfășurat în primele șapte luni ale anului un număr de 1.000 de controale, au constatat peste 1.753 deficiențe, aplicând 916 sancțiuni, avertismente și amenzi, valoarea acestora cifrându-se la 237.500 lei.
De asemenea s-au trasat un număr de 1.753 de măsuri de remediere a neconformităților constatate, stabilindu-se termen cert pentru ducere la îndeplinire. În ceea ce privește numărul evenimentelor comunicate, acestea se ridică la 198, în unsprezece situații înregistrându-se din păcate, decesul victimei.
În perioada care urmează, inspectorii de muncă vor efectua acțiuni de control cu precădere în șantierele temporare și mobile unde se desfășoară activități de construcții precum și în exploatările forestiere, întrucât în aceste două domenii de activitate riscul producerii accidentelor este sporit, dacă nu sunt respectate normele de protecție a muncii.
Nu vor fi omise nici celelalte domenii de activitate, va fi verificat modul în care sunt respectate dispozițiile legale menite să prevină îmbolnăvirea profesională determinată de stresul profesional, fiind știut faptul că riscurile psihosociale și stresul la locul de muncă se numără printre cele mai mari provocări în materie de securitate și sănătate în muncă și că acestea au un impact semnificativ asupra sănătății angajaților.
Se merge pe prevenție
„Se va pune accent cu precădere pe creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale de protecție a muncii, angajatorii vor fi îndrumați pentru crearea de condiții care să stimuleze lucrătorii, respectiv să participe activ la procesul de însușire a legislației specifice domeniului în care își desfășoară activitatea, rezultatul scontat fiind creșterea nivelului de securitate la locul de muncă. Un accent deosebit trebuie pus pe instruirea suficientă și adecvată a lucrătorilor, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru specifice locului de muncă, atât la angajare cât și în alte situații: la schimbarea locului de muncă, la introducerea unui nou echipament de muncă sau la modificarea celui existent, la introducerea unei noi tehnologii sau proceduri de lucru sau la executarea unor lucrări speciale.
Reiterăm că luarea tuturor măsurilor de natură să prevină producerea accidentelor la locul de muncă garantează un mediu de lucru sănătos, pentru protejarea vieții, astfel încât pe parcursul zilei de muncă să nu se înregistreze nici un eveniment care să pună în pericol sănătatea, integritatea fizică sau chiar viața angajaților.”, mai spun cei de la ITM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!