Pentru lichidarea incendiului în care au ars 4.000 de metri pătrați de deșeuri au intervenit șase autospeciale de stingere, două autospeciale SMURD, două autospeciale de teren, șase ofițeri, 96 de subofițeri și 14 autospeciale de stingere și 82 de voluntari de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad prezintă firul evenimentelor: „Incendiul a fost anunțat prin sistemul SNAU 112, în data de 31 iulie, ora 20:40, de către un angajat al firmei care administrează depozitul. În prima fază au fost alocate două autospeciale de stingere de la Detașamentul de Pompieri Arad care au ajuns la depozit la ora. 20:50. În urma recunoașterii efectuate au constatat că incendiul se manifesta la înălțime – aproximativ 35 de metri față de nivelul solului – pe latura de est a deponeului, violent, cu flacără deschisă – flăcările au avut și 5 metri înălțime – favorizat de vânt, de materialele combustibile din abundență – textile, mase plastice – și de temperaturile ridicate, pe o suprafață de aproximativ 1.500 de metri pătrați. Din cauza vântului puternic exista posibilitatea propagării incendiului la întreg depozitul, aproximativ 45.000 de metri pătrați. Au fost suplimentate forțele de intervenție cu încă o autospecială de stingere de capacitate mărită și a fost preluată comanda intervenției de către ofițerul de serviciu. La ora 21:00, în dispozitivul de stingere se aflau trei autospeciale, 12 pompieri și 10 angajați ai operatorului economic. Angajații operatorului economic acționau cu ajutorul dispozitivelor de stingere alimentate din hidranții firmei care nu puteau alimenta autospecialele. În primele ore ale intervenției s-a acționat exclusiv pentru limitarea propagării incendiului către restul depozitului, pericolul fiind iminent. După aproximativ două ore, incendiul a fost localizat în limitele găsite și s-a trecut la operațiunea de stingere efectivă. În jurul orei 01:30, rezerva de apă a operatorului economic, din care se alimentau autospecialele, s-a epuizat. Din acel moment s-a acționat din hidranți și prin alimentarea autospecialelor în sistem navetă – mașinile de stingere s-au deplasat în zona serelor din cartierul Grădiște și au alimentat din hidranți”.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, au existat două momente critice pe timpul operațiunilor de stingere: “În data de 1 august, în jurul orei 08:00, din cauza unei defecțiuni tehnice pompele care asigurau presiunea în hidranții firmei s-au defectat. În acel moment, 10 linii de refulare a apei asupra focarelor s-au oprit din lucru – care coroborat cu vântul puternic a dus la reaprinderea focarelor stinse întreaga noapte. Inspectorul șef, care conducea operațiunile de intervenție, a solicitat sprijinul serviciilor voluntare din județ pentru a asigura continuitatea operațiunilor de stingere.
În data de 1 august, începând cu ora. 09:30, au acționat pentru stingere alături de forțele ISU:
SVSU Covăsânț, Șofronea, Pecica, Zădăreni, Curtici, Fântânele, Sântana, Ghioroc, Șiria, Vinga, și Pâncota. În aceași zi, în jurul orei 20:00, suprafața pe care se manifesta incendiul era diminuată, existând doar câteva focare pe aproximativ 500 de metri pătrați. În urma manifestărilor fenomenelor meteo, vânt puternic, focarele stinse s-au reaprins, excepție făcând focarele acoperite de pământ.
În noaptea de 1 spre 2 august s-a acționat cu 11 autospeciale atât pentru stingere, cât și pentru transport apă. În 2 august a fost solicitat din nou sprijinul SVSU Pecica, Zădăreni, Zăbrani, Sântana, Pâncota, Covăsânț, Șiria, Fântânele, Ghioroc, Nădlac și Bocsig, care au acționat alături de subunitățile ISU.
În 3 august, în jurul orei 01:30, toate foacarele erau stinse și s-a intensificat operațiunea de acoperire cu pământ a depozitului. La fața locului au rămas trei autospeciale ale ISU Arad și personalul operatorului economic pentru lichidarea focarelor ascunse. Incendiul a fost lichidat în data de 4 august, ora 15:30, forțele fiind retrase din dispozitiv la ora 18:30”.
Trimite articolul
XCostaș , draga , spui ca s au distrus 90 furtune tip c si 30 tip b , apoi fara nici o lamurire spui ca 43 cu 20 …te ai hotarat totusi cate or fost ? Te contrazici singura ….eu cred ca cu ocazia asta smecherii cu gestiunea de la pompieri au bagat pe gat la societatea cu gunoiul toata lipsa din gestiune si neconcordanta , de furtune sparte fac ei rost sa i oblige pe fraieri sa le plateasca . Ii sigur ca au mai spart ceva furtune …dar nu cred ca asa multe…dar tevile de refulare care sunt din metal cum au reusit sa le strice ?…intreb si eu ca tot omu
-
Nu toate tevile de refulare sunt din metal. Unele sunt din ABS cu pastila de ebonita, care din cauza presiunii marite la o interventie de atatea ore crapa. Astfel ca o data crapata pastila de ebonita, tu ca si pompier nu m-ai ai reglaj pe jetul de presiune pentru a-l face din jet compact pana la pulverizare.
S-a rezolvat o anumita mica parte de ardere al gunoiului,a mai scazut gramada…Unde se scurge respectiva apa?Tot in panza freatica!Trebuia lasat gunoiul sa arda controlat…Amenda ar fi fost aceeasi..Unde se va reporta?Pe cetatenii impozabili,tot pe ei..pe .noi…
Nu gramezi de gunoi trebuie gestionate,ci incinatoare ecologice…Degeaba scot la strada tomberoane selective,plastic,casnice,nu le ridica…nici iarba tunsa,nici tomberon galben..pai atunci din ce cauza sa-mi mai bat capul?Sa fim seriosi….
Astia au auzit de spuma chimica?
2 milioane de litri de apa contaminață infiltrata în imprejurimi. Se vede ca in unele cazuri nu ajunge mai nimic izolatia de la baza.Dacă erau conducte sau canale de irigații în zona măcar nu costa nimic apa.
Cum sortăm apă din deșeuri?
Pe bune ca sunt pompieri ce si-au facut selfiuri in timp ce sting un incendiu? Ai de PLM…