UPDATE. Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție S.F. „Amenajare Parc Zona UTA” a fost aprobat de CLM, cu 16 voturi “pentru şi 4 abţineri. Aleşii USR s-au abţinut de la vot, invocând preţul mult prea mare, „departe de realitate”, la care a fost evaluată investiţia.
În cadrul şedinţei CLM de luni a fost menţionat faptul că, în prezent, Primăria deţine în proprietate doar suprafaţa de teren din spatele bisericii (acolo unde e amenajat un loc de joacă pentru copii). Pentru cea mai mare suprafaţă a viitorului parc (zona dinspre Administraţia Fiscală, unde cândva a fost Cantina UTA), municipalitatea intenţionează să apeleze la expropriere de interes public. Ne oferă mai multe detalii primarul Călin Bibarţ: „Dorim să expropriem terenul respectiv pentru a putea să amenajăm un mic parc în continuarea locului de joacă existent. Vorbim despre o suprafață de teren viran, aflat în proprietate privată, de unde și necesitatea exproprierii. Nu putem fi de acord cu dorința proprietarului de a construi blocuri. Prin urmare, facem un efort birocratic acum astfel încât în cel mai scurt timp să putem expropria și apoi să intrăm în linie dreaptă cu ceea ce înseamnă PUZ, proiectare și în final execuție.”
Un proiect de hotărâre vizând aprobarea studiului de fezabilitate pentru amenajarea parcului din zona UTA (situat în spatele Bisericii Ortodoxe) se află pe ordinea de zi a şedinţei CLM de luni, 16 octombrie. Potrivit documentului, investiţia se ridică la 5.930.161,42 de lei (inclusiv TVA), finanțarea urmând a fi asigurată din fonduri ale bugetului general și alte surse atrase în condițiile legii. La final, parcul va avea 4.967.93 metri pătraţi de zone verzi şi 475.49 metri pătraţi de zone pavate/ amenajate.
Conceptul propus în tema de proiectare este de a crea un spațiu verde cu funcțiune de parc urban, dotat și echipat specific, focusat pe satisfacerea nevoilor de recreere, de socializare, care să dezvolte dorința de petrecere a timpului liber și care să dea zonei o valoare peisagistică ridicată, cu acces facil pentru toți locuitorii cartierului.
Durata de realizare a investiţiei este de 45 de luni (aproape patru ani!), din care durata de execuție 6 luni.
Justificare
„Zona Bisericii Ortodoxe merită o atenție deosebită impusă și de renovarea recentă a acesteia, dar si de faptul că este o zonă traficată intens. În acest sens, se impune o adaptare și modernizare a spațiilor verzi din zona din spatele bisericii până la strada Poetului, respectiv aleea pietonala din proximitatea locului de joacă până la sediul Agenției Naționale de Administrație Fiscală, pentru care în ultimii ani nu au fost realizate lucrări de modernizare, ci doar de întreținere a acesteia, fapt pentru care este necesară o propunere a unei viziuni originale, unitare, capabile să atragă și să susțină o dezvoltare urbana durabila a zonei in jurul unui viitor parc. Viziunea de dezvoltare este fundamentată pe principii de creștere sustenabilă a calității vieții pe termen mediu si lung, urmărindu-se tratarea problemei deficitului de spații verzi la nivelul Municipiului, prin investiția într-un parc public. Realizarea acestei investiții conduce la îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor prin crearea unui cadru natural optim de petrecere a timpului în aer liber, la satisfacerea nevoilor de agrement și recreere a populației urbane prin amenajarea unei grădini publice/parc cu funcțiuni diferite, la reducerea nivelului de poluare prin amenajarea de spații verzi care contribuie la epurarea chimică a atmosferei și purificarea aerului, la îmbunătățirea aspectului estetic al oraşului prin amenajarea spaţiului public, la valorificarea resurselor locale; dezvoltarea echilibrată şi durabilă a municipiului Arad prin abordarea de proiecte integrate” – se arată în Referatul de aprobare ataşat proiectului de hotărâre CLM.
Amenajare şi dotări
Potrivit propunerii de amenajare, vor fi două alei cu lățimea de 2 metri ce străbat parcul de la est (parc cu loc de joacă) la nord-vest (str. Frații Neumann, lângă clădirea ANAF) respectiv est (între clădirea ANAF și Blocul A). Va mai fi amenajată o alee de la vest (blocul A) la nord (trecere de pietoni str. Frații Neumann). De asemenea, vor exista trotuare perimetrale cu lățimea de 2 metri pe lângă clădirile aflate în imediata apropiere a parcului și anume: în sud, pe lângă zona comercială și punctul termic; în est, pe lângă clădirea ANAF și punctul termic.
Parcul va avea şi o zonă destinată fotografiilor, cu suprafața de călcare din piatră naturală – granit, pe această suprafață urmând a fi montată o pergolă din lemn. În partea de sud a parcului, în apropierea punctului termic UTA, va fi amenajată o zonă destinată fitness-ului în aer liber (dotată cu 8 aparate), a cărei suprafață de călcare va fi realizata din tartan colorat albastru.
În apropierea centrului amenajării, va fi amplasată o fântână arteziană, cu suprafață de călcare realizată din plăci de granit. Fântâna este una de tip pietonal, cu jocuri de apă şi lumini, având dimensiunile de 6×6 metri. Este compusă din 10 jeturi „laminare cristaline” cu înălţimea maximă de 2,5 metri. Jeturile vor fi iluminate cu 20 de proiectoare submersibile LED RGB.
Între dotările parcului mai regăsim: •o toaletă pentru ambele sexe, accesibilă persoanelor cu handicap – prefabricată și automatizată; •panouri ornamentale (60 mp); •5 pergole acces în parc; •23 de bănci; •21 de coșuri de gunoi simple; •3 coșuri de gunoi ecologice; •o cișmea apă potabilă; •un rastel pentru biciclete; •sistem de supraveghere video și Wi-fi; •sisteme pentru iluminatul zonei.
Trimite articolul
Xde ce dragii nostri alesi nu se gandesc sa faca pasaje subterane pt pietoni in aceasta zona iar deasupra spatiu verde?
-
Bine mai Vaile, dar si mai bine ar fi fost o biserica subterana (cu pasaje cu tot), sa ramina parcul intreg.
Mult fură portocalii!
dar a fost renovat nu de mult, acolo trebuie doar o mână de gospodar, !!!!NU!!! SA BAGI…1 MILION DE EURO!?!?!??! ȘI SPUNEȚI CĂ NU AVEȚI BANI DE CĂLDURĂ PENTRU APARTAMENTE la bloc?!?! faceți eficient cet ul, pentru că oricum centralele de apartamente nu mai sunt fezabile si eu le interzice, chiar se vor plăti taxe pentru cei care le au deja…așa că……acolo trebuie doar reparați o vopsea bună iarbă pavaje si grijă acolo n sa avut grijă de parc!!!!….așa că….atenție la bani că urmează an de alegeri!!!
Parcul ala din spate e plin de bețivani zi de zi inclusiv foișorul ala dacă ar umbla politia locala ar avea activitate frumos peisaj pentru copiii care merg sa se recreeze pe acolo și băncile alea full de alcoolici dar suntem obișnuiți pana nu se întâmplă ceva nu se iau masuri siguranță și încredere……poate peste câțiva ani
O fi vreo 50 de bani firul de iarba.
Eu mas gandi bine usor sa renuntam la cel putin doua firme de spatii verzi si sa ii facem actionari la doua sere de de pomi fructiferi.,
E grav sa vorbesti ca primarie de acestr sume fara sa aduci practica in zona!!
In pattu ani poti pune pomi fructiferi catina smokini si in rest recons sa se ocupe de salarii
Nu-i rău, 1,2 milioane de euro pentru un parc de 5000mp. Se pare că nu stăm rău cu banii, sau? 😳🤔
-
Exact. sii-tramvaiele mor pe capete in fiecare zi!Aici nu trebuie bani!1179 defect zilnic,1401 tot mai des face probleme,42-deraiaza,1861 blocat saboti-zilnic.1854,108 deraiati des.
Nu mai bagati atatia bani in parc in jumatate de an nui mai parc ci plin cu siringi si pungulite de droguri
Bah derbedeilor , voi nu aveti spitale si bagati 1 milion euro intr-un parc ? Meritati sa fiti biciuiti in piata ca si pe vremuri . cat de mizerabili puteti fi !
-
Subscriu… si 14 zile tinuti cu ceai si pitá neagrá 500gr./zi ca in armatá pe vremurile comuniste.
Un fel de Disney Land, sau?!
Spital cancer nici un pom in centru orasului si parcarea cat de mare vai siamar de parcul de unmiliion de euro tampitilor si spitalu de plamani in centru si degradat si nici o filiala pe la moneasa sau vinga sau la brad tampitilor
E expropiat terenul?eu stiu ca e proprietar privat,cum facem studiu cand e terenul unei companii?
vin alegerile. trebuie bani de mituit fraierii, cine merge pe acolo cand la UTA e plin de ciudati ca dupa 7 seara fuge lumea de zona aia
La un milion de euro ce construiti aici? Tuneluri de metrou care duc la Beijing?
Numai 1 milion?! Ma surprinde…..guvernul Ciolacu numai atatia bani are?! Ca pentru pensii….nema nicita!