Sunt exploratori desăvârșiți, într-o formă fizică maximă, obișnuiți cu mediile ostile, cu apa rece ca gheața, cu pereții care par să te absoarbă în întuneric. În același timp sunt maeștri ai frumosului descoperind pentru ochii noștri, o lume cu totul aparte, parcă desprinsă din cele mai străvechi timpuri și nepătată de civilizație. Sunt, de fapt, cei care continuă munca marelui savant român născut la Iași în 1869, care a decedat la Cluj în 1947, Emil Racoviță, supranumit și fondatorul biospeologiei. Puțini știu că, în anul 1920, Racoviță înființează la Cluj primul Institut Speologic din lume.
Revenind la prezent, speologii arădeni au participat alături de alte organizații de speologie din țară la explorarea Peșterii Tritonilor, descoperită de AS Exploratorii Reșița în 2009, localizată în Munții Locvei, din comuna Cărbunari, județul Caraș-Severin. Speologii – scafandri au parcurs în perioada 19 – 22 mai 2016, peste un kilometru de galerii explorate pentru prima dată, trecând prin 12 sifoane și câteva cascade subterane.
Galerii de 15 metri înălțime
„Galeriile sunt impresionante, ajungând până la 15m înălțime și sunt situate pe două nivele, unul prin care curge apa și altul fosil. Acțiunea este realizată în cadrul Proiectului de explorare și cartare a sifoanelor și peșterilor inundate de apă din sinclinoriul Reșița – Moldova Nouă. Peștera Tritonilor a fost descoperită de membrii Exploratori în anul 2009. După câteva ore de decolmatare a intrării și drenarea apei care inunda galeria, a fost posibilă prima explorare și cartare pe o lungime de circa 15 metri până la primul sifon. Explorările vor continua și vor dezvălui multe surprize. Speologii din România sunt foarte bine pregătiți, pot și realizează multe explorări cu profesionalism. Cunoașterea patrimoniului carstic național se datorează miilor de speologi care începând din anii ’50 au descoperit, explorat, cartat și cercetat peste 12.000 de peșteri, fără a beneficia de programe guvernamentale de finanțare. Ne putem da seama cu ușurință ce rezultate am avea dacă statul ar avea minime mecanisme de sprijin”, a declarat Bogdan Bădescu, preşedintele asociaţiei şi al Federaţiei Române de Speologie, conform www.caon.ro.
Echipa de cercetători formată din speologi
Echipa de scafandri și suport este formată din speologii români: Dragoș Patranca, Radu Pușcaș, Mihai Besesek, Dan Ciulpan, Rora Alexandru, Iosif Morac din organizațiile AS Speodava (Ștei), A.S. Prusik (Timișoara), A.S. Speowest (Arad), A. Grupul de Explorări Speologice și Subacvatice (București), A.S. Sfinx (București), A.S. Exploratorii (Reșița).
Citiți principiile noastre de moderare aici!