ARAD. La 53 de ani Lucian Ban s-a impus ca un nume în rândul pianiștilor din lumea întreagă. Acum, pianistul româno-american își lansează primul album solo: „Ways of Disappearing”. Aradul a fost inclus pe lista orașelor din România unde pianistul Ban va fi prezent în fața publicului prezentându-și fascinantele creații. „Ways of Disappearing” va fi prezentat publicului printr-o serie de concerte în Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bistrița, Brașov și București, concertul din Arad fiind programat luni, 13 iunie la Sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad.
Albumul reprezintă o contribuție remarcabilă la canonul solo-ului de pian în jazz și un profund opus de maturitate al unuia dintre cei mai de succes muzicieni de origine română pe scena jazz-ului internațional. „Produs împreună cu violistul american Mat Maneri și editat de prestigioasa casă de producție Sunnyside Records din NYC, albumul a fost înregistrat în acustica specială a Sălii Baroce a Muzeului de Artă din Timișoara și include 14 piese originale și improvizații, un blues și două standarde moderne de jazz compuse de celebrele Annette Peacock și Carla Bley”, spun organizatorii turneului.
Lucian Ban a fost numit de către The Guardian ca fiind „un nume ce trebuie urmărit” și a fost considerat „unul dintre cei mai talentați pianiști de jazz”.
Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena jazz-ului internațional printr-o serie de albume și colaborări cu nume de primă mână și este recunoscut pentru sinteza extrem de personală între jazz și muzica tradițională românească, pentru reimaginarea muzicii lui George Enescu prin prisma improvizației și pentru căutarea unui ideal al jazz-ului cameral.
Casa de discuri Sunnyside Records a punctat și că „după decade de gestație, <Ways of Disappearing> reprezintă o contribuție semnificativă la arta pianului solo în jazz, și arată cât de inspirat poate să fie Lucian Ban în clipa creației, creând muzică din eter, și realizând, așa cum scrie Downbeat Magazine, o artă personală care este universală”.
Datele concertelor
*11 iunie Timișoara, Muzeul National de Arta – Sala Baroc
*13 iunie Arad, Teatrul Clasic Ioan Slavici – Sala Studio, ora 20:00 – detalii se pot găsi și pe pagina evenimentului – https://www.facebook.com/events/1032339744104305
*14 iunie Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei
*15 iunie Baia Mare, Colonia Pictorilor
*16 iunie Bistrița-Năsăud, Sinagoga Bistrita
*18 iunie Brașov, Centrul Multicultural al Universității Transilvania
*20 iunie București, Institutul Goethe
Citiți principiile noastre de moderare aici!