Arad. Tarabele, hala agroalimentară şi clădirile care formau Piaţa Catedralei au dispărut, iar trecătorii observă acum că locul este mult mai luminos şi au ocazia unei perspective diferite asupra clădirilor istorice din zonă. Totuşi, faţadele degradate au ieşit şi ele la iveală.
Părerile trecătorilor
Arădenii par să fie favorabili demolării Pieţei Catedralei, după ce au trecut pe acolo, însă cei care au discutat cu Jurnal Arădean/www.aradon.ro spun că speră că la final zona va fi una deosebită pentru oraş, şi nu un kitsch.
“E prima dată când am trecut pe aici de când au demolat piaţa şi am observat că e mai multă lumină, pare mai mult spaţiu. E un avantaj că se văd clădirile vechi, pe care înainte nici nu le observam. Păcat însă că faţadele nu sunt refăcute, poate că proprietarii vor avea şi ei iniţiativa să le schimbe aspectul dacă piaţa va deveni una pietonală”, consideră Mariana Silaghi.
“Ar putea deveni o zonă de interes turistic, dacă locul va fi amenajat cu gust. Mă tem însă să nu avem o fântână arteziană de prost gust şi pavaje ieftine. Dacă tot au demolat o piaţă foarte veche, trebuie să se realizeze în locul ei ceva frumos şi care să dureze, să devină un nou centru de interes pentru Arad, pentru că potenţial arhitectural există în această zonă”, spune Mihai Roratu.
Unii arădeni cred însă că vor mai trece mulţi ani până când faţadele degradate vor fi refăcute, iar piaţa reamenajată va fi cu adevărat atractivă. “Şi strada noastră au făcut-o pietonală cu mulţi ani în urmă, dar faţadele sunt tot vechi şi urâte, pentru că ar trebui să dăm mii de euro de familie ca să le renovăm şi nu avem de unde. Cred că statul ar trebui să facă aceste lucrări în interesul comunităţii, cel puţin în cazul clădirilor istorice”, spune o doamnă care locuieşte pe strada Meţianu.
În grafic
Reprezentanţii Primăriei Arad ne-au transmis că lucrările de reamenajare a Pieţei Catedralei sunt în grafic. “După demolarea construcțiilor existente, constructorul contractat de municipalitate a realizat sistemul de canalizare și întreaga infrastructură a fântânii prevăzute în proiect”, precizează Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Lucrările din subteran pentru viitoarea fântână se văd în partea dreaptă a pieţei, dacă priveşti stând cu spatele la Catedrala Ortodoxă Veche.
Piaţa a fost împrejmuită cu garduri, pentru a împiedica accesul pe şantier, însă trecătorii pot circula în continuare între stăzile Meţianu şi Ioan Rusu Şirianu printr-un culoar, astfel încât noua piaţă aflată la circa 200 de metri distanţă să fie accesibilă.
Proiectul
Modernizarea şi reconversia Pieţei Catedralei este finanţată din bugetul local cu 24 de milioane de lei. Piaţa agroalimentară, care a funcţionat mai bine de un secol, până la 1 noiembrie 2022, va fi transformată într-un loc de promenadă, proiect care va face ca şi străzile care încadrează piaţa să devină parţial pietonale.
Zona de 15.000 metri pătraţi va avea un spaţiu cu verdeaţă de 3.000 de metri pătraţi, o suprafaţă pavată cu piatră naturală de culori diferite, alei pietonale şi o fântână arteziană de formă stelată care imită amprenta la sol a Cetăţii Aradului. Fântâna va fi compusă din 144 de jeturi de apă tip rachetă, cu o înălţime de până la 7,5 metri. Fiecare jet va acţiona independent, astfel că va fi posibilă simularea unui efect prin care apa va desena traiectoria râului Mureş datorită înălţimii variabile a jeturilor de apă. Fântâna va fi iluminată cu LED-uri şi proiectoare RGB capabile să alterneze lumina albă cu cea de diferite culori.
Piaţa Catedralei va avea iluminat arhitectural inclusiv pentru copaci şi arbuşti, iar iluminatul public ambiental va fi asigurat cu stâlpi de 6 metri înălţime şi corpuri de iluminat liniare încastrate în pardoseală. Vor exista 25 de bănci, trei cişmele stradale, 23 de coşuri de gunoi, şase rastele pentru un număr total de 64 de biciclete şi o toaletă publică automată.
Trimite articolul
XCiudata alegere.dacă canalizare tuturor clădirilor e ok e bine urmează structura clădirilor urmează acoperișurile si tot ce înseamnă caldura panouri solare după care o continuare a parcărilor si utilitatea clădirilor.
Zona pute de igrasie????
Umbra acestor clădiri e dezolanta?
Deja este kitch. Si ce va veni…
-
Catalin,
In fata unei biserici nu se face o fintina ca cea de la Lac. Si cu aia cum e?!
Mascarada de doi bani facuta de cei din Mafia Falconeti sprijiniti de cei de la Aradon dupa ce scriu
Loc de promenada ?? Pentru cine ?? Pentru boschetarii din zona ? Sau o sa vina oameni de la bloc din Vlaicu sau Micalaca sa se plimbe sa vadă minunățiile zonei ?
-
Cris
Va fi intr-adevar un punct de atractie: turisti din intreaga lume vor veni sa vada fintina si pavajul!
Auzi! Capetele revoluționar-pătrate ale edililor visează la loc de promenadă!
Speranța mea este ca cei care au gândit acest dezastru, sa nu mai aibe urmași, ma rog sfântului Darwin pt. asta.
Zona pute rău de tot si lumina pe timp de iarna arată clădirile într-un mod macabru???
Pute zona pestilential de la igrasie
Daaaaaaaaaa
In primul rând o utilitate maxima pentru magazine panouri foto-voltaice lumina care sa difuze un alt aspect pe timp de iarna ceva care sa difuze fără stâlpi de iluminat panouri fonice si trotuare eliminate sa fie parcare cât mai utile si chiar pe o parte sa fie si subteran dar gandit si zece mașini care sa încarce bateria ar fi bine.
parca vad ca iese un kaufland
pa anul viitor sa termina sa pun bancutele== primarul vine cu bauturica
Nu mai poate avea numele de piață din moment ce piața nu mai exista. Sau se merge pe denumiri mincinoase?
o mizerie,jumatate de arad nu mai are o piata,ce au pus in loc e o bataie de joc care se va fisii
Asta este șantierul CUCU ? …. bani dar mult de lucru.
-
bani multi putin de lucru,cu banii astia alti faceau 1km de autostrada
Sper sa nu ajungă ca Metianu, unde s-au cheltuit sume enorme pe lucrări de slaba calitate și care acum este plina de boscheți și bișnițari.