Aşa cum era de aşteptat, Piaţa Catedralei a stârnit din nou discuţii în plenul şedinţei ordinare de miercuri din Consiliul Local Municipal. Pretextul l-a constituit proiectul de hotărâre „privind aprobarea modificării şi completării Hotărârii Consiliului Local nr. 41/2014 cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico–economici şi a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție «Regenerare urbană zona Piața Catedralei din municipiul Arad»”. Un proiect prin care Executivul Primăriei a inserat cerinţele de formă solicitate de instanţă (în urma admiterii sesizării acțiunii în contencios administrativ înaintate de Prefectura Arad).
Înainte de votarea proiectului, alesul PSD, Ilie Cheşa, a luat cuvântul precizând următoarele: „Proiectul din 2016 a fost anulat printr-o sentinţă civilă, nr. 229 din 10.04.2019, de Tribunalul Arad, pronunţată în dosarul 293/109/2019. De ce este pe ordinea de zi astăzi din nou?” „Dacă citeaţi dispozitivul înţelegeaţi de ce – i-a răspuns viceprimarul Călin Bibarţ. Pentru că la acel moment Prefectura a atacat hotărârea noastră, s-a refăcut documentaţia şi o votăm din nou. Sunt convins că dumneavoastră îi veţi spune doamnei prefect să o atace şi vom vedea cine are dreptate.”
Discuţia nu s-a oprit însă aici. „Domnule viceprimar, ce s-a refăcut? Este aceeaşi firmă, acelaşi arhitect, acelaşi proiect. Ce s-a refăcut?” – a întrebat din nou Ilie Cheşa. De data aceasta, i-a răspuns Elena Portaru, director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei: „După cum ştiţi, prin acea sentinţă a Tribunalului, a fost anulată Hotărârea 365 din 2018 pe motiv că nu a fost explicit trecut în articolele hotărârii de consiliu modificările care au fost făcute la studiul de fezabilitate actualizat faţă de studiul iniţial aprobat prin Hotărârea de Consiliu nr.41. Din acest motiv, am redactat hotărârea pe care v-o prezentăm astăzi, cuprinzând în corpul hotărârii de consiliu toate modificările la articolul 1.”
Clarificări juridice
În discuţie a intervenit şi Sorin Contraş, şeful Serviciului Juridic din cadrul Primăriei, pentru a face câteva clarificări de natură juridică: „Hotărârea 41 din 2014 nu a fost anulată de instanţă. Ea este în vigoare. A fost anulată acea Hotărâre 365 din 2018 care aducea modificări la Hotărârea 41. Aceste modificări au fost reintroduse pe ordinea de zi astăzi, ca urmare a cenzurii date de instanţa de judecată care a spus că nu s-au respectat anumite norme de tehnică legislativă. Atât.”
Lupaş: „zonă neatractivă”
Cu câteva observaţii pe marginea subiectului s-a simţit dator să intervină şi consilierul Pro România, Marin Lupaş: „Văd că, în continuare, domnul primar se încăpăţânează să pună acest proiect pe ordinea de zi. Din punctul meu de vedere şi al oamenilor care l-au ales şi pe dânsul, sunt împotrivă la ce se întâmplă acolo. În primul rând, exista posibilitatea ca să existe o piaţă mai mică, pe o suprafaţă de 30%, frumos amenajată, încât să se menţină acea tradiţie de 100 de ani în Piaţa Catedralei. Consider că acestă zonă, după efectuarea proiectului, nu devine atractivă pentru că nu reprezintă absolut nimic: nu sunt firme de interes acolo, nu sunt locaţii pentru alimentaţie publică, nu sunt instituţii importante. Doar poate devine atractivă acea parcare care prezintă interes pentru anumite hoteluri care sunt în zonă. Mai mult, investiţia nu se justifică, la fel cum nu se justifică nici investiţia de 1 milion de euro de pe Rusu-Şirianu, unde spaţiul este îngust, nu este o zonă de parcări şi acea locaţie nu mai reprezintă o piaţă. (…) Eu cred că nu este o zonă atractivă în perspectivă şi, ca urmare, toate aceste demersuri făcute de Consiliul Local, de cei care hotărâsc acest proiect sunt, într-un fel, negândite din punctul meu de vedere. ”
În aşteptarea noilor beţe în roate…
În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 14 voturi „pentru” (PNL+UDMR) şi 7 „împotrivă” (PSD+ALDE+Lupaş). Imediat după vot, viceprimarul Călin Bibarţ a subliniat următoarele: „Fiind un proiect important al municipalităţii, ar fi şi trist să existe unanimitate. Pot fi păreri pro, pot fi păreri contra, putem, fiecare, să aducem argumente. Într-o democraţie se votează şi vom vedea în timp cine a avut dreptate, dacă reuşim să revitalizăm acele zone, dacă reuşim să facem o axă de la Piaţa Reconcilierii prin actuala Piaţă a Catedralei, strada Meţianu, Piaţa Avram Iancu şi, într-un viitor, Cetatea Aradului. Vă mulţumesc pentru vot. Vom merge înainte. Aşteptăm din nou să ne pună beţe în roate Prefectura” – a conchis Călin Bibarţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!