ARAD. Aşa cum vă informam, de la 1 noiembrie 2022, comercianţii şi producătorii agricoli din Piaţa Catedralei se vor muta în spaţiul amenajat 200 de metri mai încolo, pe strada Ioan Rusu Şirianu. Dezafectarea vechii pieţe agro-alimentare face loc proiectului de regenerare urbană a Pieţei Catedralei – un proiect grandios iniţial, care s-a tot restrâns de la un an la altul.
Marţi, primarul Călin Bibarţ a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat că proiectul intră în linie dreaptă. Ocazie cu care am aflat că, practic, de amenajat (cu spaţii verzi, arteziană, băncuţe etc.) se amenajează doar zona din faţa Catedralei, în timp ce suprafaţa pe care se află hala va fi doar… pavată, urmând ca „în timp” să se găsească o soluţie şi pentru această zonă. Aşadar, mult-trâmbiţatul proiect de regenerare urbană a Pieţei Catedralei va regenera, în fapt, cam jumătate din Piaţa Catedralei…
Scurtă descriere a jumătăţii „norocoase”
„Noi avem acolo, stricto senso, două zone distincte: partea de piaţă din faţa Catedralei şi partea unde este actuala hală. Ele, practic, ar fi despărţite de prelungirea străzii Meţianu, care face legătura cu Rusu Şirianu. În momentul de faţă, acolo sunt 13 corpuri de clădire care vor fi demolate sau relocate – cum e cazul halei pe care vrem s-o relocăm la piaţa de afară, de la Obor. În proiectul gândit, punctul central este în zona de piaţă din faţa Catedralei. În mijlocul pieţei va fi ceva ce duce cu sigla Cetăţii, din fântână arteziană, să spunem. Vor ieşi din sol 144 de jeturi de apă, până la 7,5 metri, iluminate. Şi, din pavajul care va fi, vom avea şi respectiva <alfa> (în realitate <omega>, dacă e să facem o descriere după literele din alfabetul grecesc; în fapt, e vorba de bucla pe care râul Mureş o formează în municipiul Arad – n.r.). Au fost iniţial propuneri să fie chiar cu apă, cu bazin, dar până la urmă – din experienţă şi din durabilitate în timp – s-a mers pe varianta de a fi în pavaj partea de desen; şi tot din pavaj să fie ţâşnitoarea. Sunt prevăzute şi spaţii verzi – stânga, dreapta –, lucrări de iluminat arhitectural, instalaţii de irigat pentru spaţiile verzi. Pavarea se va face cu piatră naturală de culori diferite, vor fi dotări cu coşuri, suporţi de biciclete. Sunt făcute propuneri de către specialişti… cum să se modifice traficul pe respectivele străzi şi legăturile pietonale între Meţianu şi Rusu Şirianu, astfel încât ea să devină o piaţetă publică sperăm noi cât mai mult căutată şi folosită, evident nu cu maşina, ci mai mult cu piciorul, bicicleta sau trotineta” – a precizat Călin Bibarţ.
Piaţă volantă în locul halei?
Apoi, primarul s-a referit la investiţiile minimaliste din cealaltă parte a pieţei:
„În partea actuală dreaptă, cum te uiţi către Catedrală, unde este hala… hala va fi relocată, se va reface şi acea zonă în integralitatea ei, cu pavaj, cu tot ce înseamnă posibilităţi de petrecere a timpului liber… băncuţe… Prindem şi o toaletă ecologică automată, din aceea cu fise. Aici, din discuţiile cu cei de la Monumente, a rămas ca în viitor să gândim împreună – de aceea ea nu este echipată cu nimic ce nu poate fi schimbat… clădiri sau altceva – să vedem dacă vom merge spre o variantă de piaţă permanentă sau volantă, într-o anumită structură şi o anumită parte a ei, evident, păstrând arhitectura zonei. Nu ne mai dorim să venim cu mese, cu acoperiş de plexiglas şi ceea ce avem în momentul de faţă. De aceea ea are, în forma în care rămâne acum, posibilităţile ca în timp să fie adaptată. Va putea fi folosită după ce se ia o decizie şi un alt proiect va putea să o aducă la servicii de utilitate publică, piaţă volantă spre permanentă sau permanentă spre volantă. Dar, încă o dată, strict cu arhitectură adaptată zonei” – a subliniat edilul Aradului.
Alt proiect, alt buget. Eventual, „concurs de idei”
Ce înseamnă „în timp”, l-am întrebat pe primar, referindu-ne la „posibilităţile de adaptare” pe care le-a invocat anterior.
„Aşa am convenit cu domnii arhitecţi, că nu puteam să lăsăm partea aceea a nimănui…” – a „răspuns” Călin Bibarţ.
De ce nu a fost propusă spre amenajare şi această parte a pieţei precum cealaltă, din faţa Catedralei? – am insistat.
„Pentru că, la momentul la care ne-am dus cu proiectul la avize, la Monumente, domniile lor nu voiau să ni-l avizeze, spunând că trebuie să menţinem şi parte de piaţă, ca istorie, ca tradiţie… Şi atunci ar fi însemnat să reluăm tot proiectul acesta de la capăt, de la reproiectare, pentru a face partea aceea. Şi atunci s-a convenit să mergem cu proiectul înainte… oricum, partea stângă nu avea prevăzute fântâni arteziene, nu avea prevăzute clădiri, corpuri… Ea era deja la faza de avizare, la autorizare de construire, era proiectul câştigat, licitat, încheiat tot… şi atunci am convenit – şi am avut înţelegere şi de la domniile lor – să mergem cu proiectul înainte, urmând ca separat – pentru că trebuie altă bugetare, alt proiect pentru partea stângă – cum să fie gândită respectiva. Nu influenţează cu nimic, nu ne deranjează cu nimic. Poate se ia la un moment dat decizia că arată foarte bine aşa.”
„Nici n-ar fi de mirare să se ia o astfel de decizie!” – am replicat.
„Nu e a noastră, e a specialiştilor” – a replicat, la rându-i, edilul.
În final, Călin Bibarţ a reiterat:
„În timp vom vedea cum vom amenaja partea aceea. Dacă o vom amenaja sub altă formă. (…) În discuţiile pe care le-am avut, am convenit că poate chiar vom face un concurs de idei pentru respectiva zonă, ca să se exprime cei talentaţi şi specialişti în domeniu.”
Într-un an
Durata de execuţie a lucrărilor de regenerare urbană a Pieţei Catedralei este de un an: 1 noiembrie 2022 – 1 noiembrie 2023.
„În toamna-iarna aceasta se demolează cât se poate, probabil cam tot. Ulterior, în primăvară, vor începe construcţiile, iar în cursul anului viitor va fi finalizată şi va primi utilitatea de piaţă publică – a punctat primarul. Sperăm noi că mai reuşim să ridicăm zona, sperăm să mai revitalizăm inclusiv Meţianu şi Reconcilierii, să le legăm oarecum.”
Investiţia, în cifre
Potrivit primarului Călin Bibarţ, valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 24 de milioane de lei, cu TVA, finanţarea fiind asigurată din bugetul local. Investiţia presupune: 25 de bănci, 83 de arbuşti, 6 rastele pentru 64 de biciclete, 3 cişmele, 23 de coşuri de gunoi, 1 toaletă, 3.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, 10.309 metri pătraţi de alei şi zone pietonale, 1.261 de metri pătraţi de străzi şi accese carosabile, 32 de locuri de parcare (375 mp).
Trimite articolul
XAsta administratie responsabila. Mai intai a renovat piata, apoi a bagat niste milioane de euro in hala (a se citi in buzunarul unor baieti destepti), apoi au daramat hala si milioanele si acum pun pavaj sa niveleze banii tocati.
Felicitari PNL si prostilor care voteaza si aplauda, respectiv prostilor care nu merg la vot
Mafia Falconeti distruge Piata Mare fara nici un drept si nimenea nu ii da in judecata ca incalca actul de donatie prin care acel loc a fost donat de fostul propietar doar cu scopul ca acolo aradenii sa aiba o piata !! Nici macar USR care se da tot in eprubeta cum ca ei ar vrea sa salveze Aradul !! Rusine !! La inchisoare cu criminalii !!
piata asta are o intreaga istorie in spate si acum e mutata ca sa ce?
Poate ii vine ideia cuiva sa mute si catedrala de acolo!
Deci! S-a demolat, relocat….distrus! Ce facem acuma, acolo!? …..mai vedem! Mai bine ar pune acolo mandria de monument al unirii! Sa fie redenumit si ascuns acolo! Ca nu poti reinterpreta un eveniment istoric de acuma 100 de ani, intr-o maniera moderna! Cum ar fi sa il urci pa Mihai Viteazu pa TR85 Bizonul, sau sa ii dai lu Stefan cel Mare un AK47!? Mai rumailor! Sunteti normali!?
Ce nu înțelegeți, se vrea doar cumpărături de la jmecherii cu marketuri. Azi maine nu om .ai avea voie nici gradina proprie sa avem, ci totul de la bulanjii globalisti, mama lor. Afara din eu ca mai este loc + afara cu penalii si vanzatorii de tara
o mare mizerie, piata are peste 150 de ani vechime, era o piata vizitata, mai ales sambata, in afara de piata mica mai avem si alta piata? aradenii chiar isi doresc aceasta mutare? intreb si eu
-
Să se modifice Să se transforme acolo este o adevărată mizerie cum e organizarea acum ..sunt pt transformarea pieței spor la treabă
voi va uitati ce proiect ati desenat; imi plac sensurile de circulatie;sau sagetile sunt ptr. circulatie pietonala .struto camila
cred ca e tzeapa, din ce se zvoneste vine un lidl sau kaufland, de aceea trebuiau sa zboare pietarii, interese meschine, mi-am dat seama cand am pus intrebari cine a renovat si preluat cladirea din colt cu drumul ce duce la piata pompierilor…un tigan subordonat lui falcone, mafie deci.
Veneticii au biruit ! Oameni ce nu au nimic comun cu Aradul,venind din tenebrele politicii urat mirositoare,au inceput de mai mult timp sa distruga Aradul,fara ca societatea sa faca ceva. Oare cine e mai vinovat,imbecilul care vrea sa isi lege numele de stari anormale,sau cei ce accepta actiunile imbecile ?
Sperăm ca fețele bisericești din Catedralei vor gândii și la cei săraci , fără adăpost ”oamenii străzii”care perindă în acea zonă a orașului. Ar ajuta la rezolvarea situației plantarea mai multor ” tufișur veșnic verde ” pentru cei nevoiași.
cred ca edilii Aradului nu tin cont de loc de istoria Aradului……..
Dar cum ramane cu cladirile ruiate din zona (v. colt cu strada Cicio-Pop) sau cu arhicunoscuta piata rusesca ? ?
Domnilor, dar niste aradeni care sa gandeasca pentru aradeni nu se gasesc ?