ARAD. Acordarea unui mandat special reprezentanților CLM în AGA de la TOP pentru aprobarea închiderii Pieţei Catedralei a fost unul dintre cele mai discutate subiecte din şedinţa Consiliului Local Municipal de miercuri. Punctele de vedere pe această temă au fost exprimate înainte de votarea proiectului de hotărâre.
Nedumeririle USR
Startul intervenţiilor a fost dat de consilierul USR, Codrin Vlad:
„Eu locuiesc în zonă. În 2017 s-a pus un proiect de hotărâre pentru a păstra starea actuală a pieţei. Nu a trecut la vremea respectivă. 8.000 de arădeni au semnat o petiţie pentru a se păstra starea actuală a pieţei. Nu cred că avem niciunul nimic împotrivă în a crea un parc în zona respectivă, dar nu pe întreaga suprafaţă. Ar fi trebuit gândit puţin altfel. Ştiţi foarte bine că s-a făcut un studiu pentru parcare subterană şi Monument al Unirii, după aceea parcare subterană cu un etaj, acum revenim la parc… deci am mers tot din mai mult în mai puţin. Nu ştiu câţi dintre locuitorii din zonă au fost consultaţi cu privire la ceea ce dorim să facem acolo. Noi, cei din zonă, ştim cum arată strada Meţianu şi Parcul Reconcilierii şi nu ne dorim să ajungem să mai avem încă un parc în starea respectivă, în zona respectivă. Înţelegem că este parte dintr-un masterplan dar, repet, în Parcul Reconcilierii este extrem, extrem de mare mizerie, fântâna respectivă nu funcţionează, bazinele arată cum arată… deci nu ne dorim încă ceva de genul în zonă. Şi oamenii nu au încredere că, într-adevăr, se va face acest proiect. Noi închidem acum piaţa. Şi ce se va întâmpla? Ne vom apuca din noiembrie să facem parcul? Sau din ianuarie? Sau…? Ce se va întâmpla cu spaţiul respectiv în următoarele două-trei-cinci-şase luni? Va bate vântul prin el? Pentru acest motiv, grupul USR va vota împotriva acestui proiect” – a conchis Codrin Vlad.
Atenţionările UDMR
A luat cuvântul şi alesul UDMR, Levente Bognar:
„Având în vedere că s-au ridicat nişte probleme vizavi de Parcul Reconcilierii… sunt sesizări care curg întruna. Dacă ne gândim că facem ceva, aşa cum s-a gândit şi proiectarea acestei pieţe, s-a gândit la lucruri bune. Din păcate, nu ştiu din ce cauză, aceste lucruri nu sunt menţinute, poliţia s-a desfiinţat… Este o problemă a municipiului nostru că nu se respectă ceea ce se face în oraş. Într-adevăr, acolo a fost o concepţie vizavi de o axă pietonală, începând de la Turnul de Apă, Parcul Reconcilierii, Piaţa Catedralei, Meţianu… şi scopul a fost Cetatea, pentru a revigora partea turistică. Dar pentru asta trebuie avut grijă pentru ca ceea ce facem să fie respectat.”
Totodată, Levente Bognar a mai abordat un aspect:
„În anii anteriori, când s-a prevăzut acest ansamblu turistic, era vorba că această piaţă, chiar dacă se va modifica, rămâne o piaţă ambulantă la un moment dat. Cred că ideea de a găzdui astfel de evenimente în anumite zile ar putea să rămână.”
Răspunsurile primarului
A urmat la microfon primarul Călin Bibarţ, care a încercat să răspundă la întrebarea „ce se va întâmpla de la toamnă”, precizând că se va demola ce e de demolat iar, dacă timpul va permite, se va şi construi; dacă nu, partea aceasta se va face la primăvară.
„Deci nu va bate vântul” – a sintetizat primarul, răspunzându-i alesului USR.
Referindu-se la piaţa volantă invocată de Levente Bognar, edilul a precizat că „în discuţiile cu domnii arhitecţi de la Comisia de avizare de la Cultură, s-a discutat şi acest aspect, mai ales cum te uiţi la catedrală, în partea dreaptă, unde este hala. Au fost discuţii între noi dacă să fie volantă sau să fie cu un caracter permanent sau semipermanent. Am convenit că, oricum, respectiva zonă – din proiectare – este strict zonă neocupată de alte construcţii şi atunci există loc pentru diferite abordări. Chiar s-a sugerat că poate vom face un concurs de idei cu specialiştii din domeniu, cum să se îmbine acolo partea de piaţă, catedrală şi posibilă piaţă-piaţă volantă. Cred că este o abordare corectă: putem şi să lucrăm în perioada aceasta şi să finalizăm ceea ce se doreşte acolo şi avem şi o perspectivă de viitor a specialiştilor.”
Votul
Proiectul de hotărâre vizând mandatarea reprezentanţilor CLM în AGA de la TOP de a aproba închiderea Pieţei Catedralei a fost, în cele din urmă, aprobat cu 12 voturi „pentru” (PNL şi PSD), 6 voturi „împotrivă” (USR) şi 2 abţineri (PMP); 3 consilieri nu au participat la vot.
Citește și:
Trimite articolul
Xcei care vor veni dupa acesti talhati trebuie sa rei fiinteze aceasta piata totul e trecator
Bibi, iar faci o țigănie? Când sa avem și noi în Arad un spațiu pietonal după modelul din alte orașe, hop și tu cu o piață pe locul unde e hala, adică un fel de ghiveci. Pentru ce s-a făcut investiția de lângă turnul de apă? Acea piață amenajată ce rost mai are?
Codrin ăsta de la usr am crezut ca are mai multa minte, dar el baga doar bățul prin gard și e împotriva proiectelor bune! Adică sa fie și spațiu pietonal (pt orice eveniment cultural și sa se vândă în continuare varza și cartofi acolo). Va mai mirați de ce batem pasul pe loc?
Spațiul ăla e superb acolo cu catedrala, clădirile acelea vechi, păcat că nu e valorificat de oameni pricepuți!
Apropo, am văzut cum sunt renovate scările de la malul Mureșului, e groaznic, nici la țară nu am văzut asa ceva, asfalt turnat fără borduri, totul e mânjit cu adeziv, scări neuniforme, denivelate.
Sa nu mai spun de piatra cubică de la biserica roșie, asa ceva nu îmi puteam imagina. Toată e acoperită cu ciment și în ultimul hal de prost pusă! E în plin centrul orașului, incredibil!
Am sperat ca demolatorii sa cada victime Pandemiei, sau Razboiului, dar uite ca-s de neoprit!
Trebuie ei sa inventeze roata! Se poate construii o piata de legume și flori tip hala, in spiritul arhitectonic al zonei, nu foarte mare, cu spatii de servicii publice, ceva in genul halei din Piata Mica. O sursa de inspiratie ar fi pietele de legume din Budapesta….sunt vreo doua…… stiu eu, adevarate destinatii turistice! Trebuie pastrat spiritul și arhitectura zonei si….. de acolo au venit inspiratia locuitorilor de odinioara ai Aradului….Da trebuie eleiminate cotetele alea si sopronu ala metalic, dar si hala din prefabricate!