– Pe 25 noiembrie o parte din locuitorii comunei Dieci au început să facă plângeri pe la diferite instituţii din pricina carierei de piatră care a început, din nou, să fie exploatată. Situată la mai puţin de 100 m de casele oamenilor, la carieră nu se mai lucrase de prin 1997, tocmai pentru că exploatarea ei reprezenta un pericol pentru locuitorii din zonă. La începutul lunii noiembrie utilajele de mare tonaj au reapărut în zonă iar calvarul a reînceput.
Plângeri şi soluţii
„Cetăţenii comunei trăiesc într-un zgomot asurzitor, pereţii caselor au început din nou să crape, în curţi plouă cu bucăţi de piatră, parcă am fi într-un permanent cutremur”, scrie în plângerea semnată de 16 oameni ale căror locuinţe sunt în imediată vecinătate a carierei. Dincolo de aceste efecte fizice, spun locuitorii, mai sunt şi cele de natură psihică sau fiziologică ”oamenii au tensiune, insomnii, le-a scăzut capacitatea de muncă”.
Plângerea la primăria din localitate s-a lăsat cu interdicţia ca firma care se ocupă de carieră să mai lucreze şi pe timpul nopţii: „vă solicităm să limitaţi activitatea de extracţie în cariera Dieci doar pe timpul zilei, respectiv între orele 06.00 – 22.00, urmând ca pe timpul nopţii activitatea să fie întreruptă” se precizează în notificarea pe care autoritatea locală a făcut-o firmei SC AGRICOLA DIP SRL. Prefectura Arad, unde a ajuns jalba celor afectaţi, a înaintat-o Gărzii de Mediu, care urmează să verifice la faţa locului situaţia şi avizele pe baza cărora a fost reluată activitatea carierei.
Explicaţiile protagoniştilor
Primarul comunei Crişan Ioan şi proprietarul firmei, Iovănuţ Dănuţ spun că nu e vorba de reluarea activităţii carierei ci de începutul lucrărilor pentru închiderea ei ecologică. „E un proiect de interes public, care va ajuta comunitatea locală, locul va deveni un spaţiu de agrement” afirmă Iovănuţ. Edilul local declară că:„firma SC AGRICOLA DIP SRL are toate avizele necesare pentru această lucrare. Altfel nu ar fi început lucrarea”. Pe de altă parte există şi un contract de parteneriat prin participaţiune, aprobat de consiliul local al comunei prin care, în urma exploatării în vederea închiderii, firma AGRICOLA DIP va vinde primăriei Dieci o cantitate de 2000 tone de piatră pe care o vor pune pe străzile comunei. „Trebuie să câştige şi firma pentru a avea bani cu care să continue lucrarea de închidere”, motivează primarul Crişan exploatarea carierei. Explicaţiile patronului Iovănuţ ţin mai degrabă de latura tehnică a proiectului: „Pentru a o închide sunt anumite reguli care trebuie respectate, cariera trebuie exploatată până la un unghi de 60 grade, apoi urmează alte proceduri tehnice care vor duce în final la închiderea ei definitivă şi ecologică. S-a lucrat, la fiecare etapă cu firme autorizate în domeniu. Anumite faze implică şi scoaterea pietrei, nu se poate altfel”.
Problema este că până la finalizarea lucrărilor de închidere, casele oamenilor din apropiere vor fi distruse iar locuitorii vor fi nevoiţi să suporte zgomotul produs zi de zi la carieră. Vor avea probabil linişte doar când condiţiile meteorologice nu vor permite să se lucreze. Cât de mult e respectată legislaţia în domeniu şi cât va mai fi exploatată până la închiderea ei, rămâne ca autoritatea în domeniu, respectiv Garda de Mediu, să stabilească în urma controlului efectuat la faţa locului.
Proiecte
Finalitatea închiderii acestei cariere va fi amenajarea unei baze de agrement cu luciu de apă, bază care va rămâne în proprietatea primăriei Dieci. Termenul de finalizare e prevăzut pentru toamna anului viitor.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!