Pichetarea Prefecturii de către sindicaliştii de la CET a fost un eşec total. Din declaraţiile liderului Traian Deliman, cauza principală o reprezintă atitudinea organelor legii care i-au ameninţat pe sindicalişti cu amenzi de 10.000 de lei. Singurii participanţi la pichetare au fost liderii şi aproximativ opt persoane care nu au aflat despre faptul că sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale.
„Oamenii care au venit nu au ştiut că pot fi amendaţi. În momentul în care au aflat acest lucru, s-au luat şi au plecat”, a declarat Deliman. În urmă cu trei zile, într-o conferinţă de presă, Deliman a anunţat că aproximativ 100 de persoane vor picheta Prefectura, nemulţumiţi de faptul că autorităţile locale nu se implică în problemele societăţii de termoficare. „Nu se face încă aprovizionarea cu cărbuni, deşi, în anii trecuţi începeam din aprilie. Nu au început reparaţiile la cazane, cu toate că, de obicei, se fac încă din data de 1 mai. Nu există interes de la niciuna dintre instituţiile statului abilitate. Consiliul Local, acţionarul majoritar al CET-ului, nu a făcut nicio investiţie în centrală de când a preluat-o. De luna viitoare nu ne vom mai primi salariile, deoarece societatea are conturile blocate”, declara marţi Traian Deliman. Se pare că aceste neajunsuri nu le-au insuflat angajaţilor curajul necesar pentru a ieşi în stradă.
Dispoziţia lui Falcă
Liderul sindical susţinea marţi că, fiind vorba despre o pichetare şi nu un protest, acţiunea angajaţilor CET nu are nevoie de aprobare din partea Primăriei. Singurul act care trebuia depus era o înştiinţare către autorităţile locale. A susţinut acest lucru şi ieri, dar a spus că în calea pichetării stă dispoziţia primarului, care a intrat în vigoare înainte de ultimele alegeri locale, şi care interzice orice fel de manifestare în locaţiile centrale ale oraşului. Iar Poliţia şi Jandarmerie le-a amintit acest lucru şi au avertizat că participanţii sunt pasibili de amenzi foarte mari.
Vor bloca DN 7
Eşecul pichetării Prefecturii nu i-a descurajat pe lideri. Deliman susţine că, în cazul în care muncitorii nu îşi vor primi salariile din cauza conturilor societăţii care sunt blocate, vor protesta pe DN 7. „Aşteptăm ca autorităţile să ia măsurile care se cuvin. Nu am renunţat la blocarea drumului naţional 7. Dacă muncitorii nu îşi vor primi salariile pe luna iunie, aceasta va fi următoarea formă de protest”, a mai adăugat liderul sindical.
CET-ul în colaps?
Societatea de termoficare arădeană se află în pragul colapsului. Consiliul local încearcă să ia toate măsurile şi se bate pe mai multe fronturi pentru a evita declararea falimentului: a fost realizat un program de restructurare a societăţii, se încearcă accederea unor fonduri europene pentru dezvoltare, iar, de curând, s-a hotărât divizarea CET-ului în două societăţi distincte. Deoarece măsurile sunt pe termen lung, încă se aşteaptă rezultatele. Liderii de sindicat sunt total neîncrezători în aceste proiecte.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!