A început să picteze în 1992, an în care s-a şi înscris la clasa profesorului Kett Groza în cadrul Şcolii de Arte Arad.
De curând, cenaclul pe care îl conduceţi a vernisat „Salonul de iarnă”. Este un eveniment deosebit pentru d-voastră?
Furnea: „Salonul de iarnă” este o expoziţie tradiţională a Cenaclului „Ion Andreescu”, fiind şi cea mai importantă manifestare a asociaţiei din timpul anului şi se organizează în Arad de peste 50 de ani. La aceasta ediţie expun 20 de artişti, 80 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură.
Câţi membrii aveţi acum în cenaclu şi cum vă desfăşuraţi activitatea?
Furnea: Asociaţia numără aproximativ 40 de membrii activi, aceştia fiind artişti plastici care s-au format la facultăţile de artă din ţară, la Şcoala de Arte Arad sau la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad. Sunt artişti de vârste diferite; unii sunt încă elevi dar avem, iată, şi artişti care se au trecut de 85 de ani şi sunt, încă, membrii activi. De regulă fiecare artist crează în atelierul propriu, urmând ca lucrările reprezentative să fie expuse cu diverse ocazii în expoziţii personale sau de grup. Dacă vremea permite organizăm „Atelierul de pictură în aer liber” împreună cu Fundaţia Takacs.
Ce satisfacţii aţi avut în anul trecut şi ce v-a nemulţumit?
Furnea: Anul trecut a fost un an suficient de bun pentru cenaclu, având în vedere menţinerea sprijinului acordat de Complexul Muzeal Arad împreună cu Centrul Cultural Judeţean Arad în acordarea de spaţii de expunere pentru membrii cenaclului. Ca şi nemultumire? Poate faptul că deşi cenaclul „Ion Andreescu” este cea mai veche organizaţie de profil din Arad (în 2011 împlineşte 57 de ani de activitate continuă), nu are un sediu al său unde să-şi desfăşoare activităţile şi nu are o sală proprie pentru expunere. Unii artişti ai cenaclului nu au un atelier unde să lucreze şi şi-ar dori un spaţiu în care să poată să creeze în linişte. Prin ceea ce am declarat mai sus am exprimat mai degrabă nemulţumirea lor nu a mea. Nemulţumirile nu mă caracterizează.
Care ar fi proiectele mai importante ale cenaclului pentru acest an?
Furnea: Pentru 2011 ne propunem să organizăm câteva epoziţii devenite deja traditionale cum ar fi „Salonul de vară” şi un salon de acuarelă care se va deschide, la Sala Clio, în „Noaptea muzeelor”. Un alt proiect pentru acest an ar fi realizarea unui catalog de prezentare a cenaclului, inclusiv a membrilor săi, pentru care intenţionam să solicităm sprijinul Centrului Cultural Judeţean dar nu numai…
Trecând dincolo de funcţia pe care o aveţi, cum se prezintă artistul Maria Furnea?
Furnea: În prezent sunt angajată la Contor Group unde coordonez departamentul Controlling&Audit intern; multe cifre, criză; complicat, ca orice alt job în ziua de azi, dar e punctul meu de sprijin. Referitor la activitatea artistică. Ar fi greşit să nu recunosc că primul meu mentor, profesorul Kett Groza, m-a influenţat suficient de mult, astfel încât prima expoziţie personală din 1994 a fost dominată de lucrări cu tentă suprarealistă, dominate de fantastic şi visare. Pictorii care m-au influenţat în această perioada au fost Rene Magritte şi Sabin Bălaşa. Perioada suprarealista mi-a reţinut destul mult atenţia, dar în tot acest timp am cochetat şi cu alte stiluri. Au fost perioade de frământări şi căutări. Mi-am dorit ca lucrările mele să capete aerul unei picturi spontane dar în acelaşi timp să aibă valoare plastică. Lucrarile mele de acum sunt proiecţia unor stări de spirit în care sufletul meu începe să vibreze. Mărturisesc că atunci când am preluat, în anul 2000, conducerea Cenclului „Ion Andreescu” am preluat-o cu dorinţa de-a transforma cenaclul într-o organizaţie ce luptă pentru valoare în arta arădeană, pentru cultivarea gustului pentru frumos.
Carte de vizită
Maria Furnea
• 11 expozitii personale
• 6 expozitii de grup, în ţară şi străinătate.
• Din 2009, expoziţie permanentă la Galeria Waterhouse
• Lucrări în colecţii private din ţară şi străinătate.
Maria Furnea: „Cu timpul pictura a devenit pentru mine o modalitate posibilă de existenţă”
Citiți principiile noastre de moderare aici!