ARAD. Documentația privind Bilanțul Energetic pentru Sistemul centralizat de producere, transport şi distribuţie a energiei termice din municipiul Arad, elaborată de către SC Global Energy Services Concept SRL, societate autorizată de ANRE, relevă, cu date concrete, câtă energie se pierde de la cele două CET arădene până în locuinţele arădenilor. O parte din pierderi sunt considerate acceptabile de către autorităţile care reglementează, la nivel central, funcţionarea sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, ele fiind luate în seamă la calculul tarifului de furnizare a apei calde şi încălzirii. Conform legii, există însă şi pierderi care nu sunt acceptate a fi introduse în tarif. Pentru acestea, Primăria va plăti. Aleşii municipali sunt chemaţi, din nou, de urgenţă, la o şedinţă extraordiară de Consiliu Local, pentru a aloca (pentru a acoperi din pierderi) o importantă sumă de bani către CET Hidrocarburi.
Cât despre drumul energiei termice produse în cele două centrale până la punctele termice, şi de aici până în apartamentele arădenilor… se poate spune că acesta este unul cu „peripeţii”. Din 323.053,04 gigacalorii – cât este destinat pentru consumatorii casnici, la aceștia mai ajung să fie facturate… 200.461,88 gigacalorii, potrivit documentului.
Consiliului Local al Municipiului Arad este convocat în şedinţă publică extraordinară, luni, 12 ianuarie 2015, la ora 10:00. Pe ordinea de zi se află un singur proiect de hotărâre: cel privind acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, înregistrate de SC CET Hidrocarburi SA Arad. Proiectul este promovat, de data aceasta, nu de primar – cum sunt majoritatea covârşitoare a proiectelor supuse la vot, ci este iniţiativa mai multor consilieri locali. Consilieri care au fost desemnaţi de CLM ca şi membri în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) la câte una din centralele arădene sau chiar la ambele. Aşadar, proiectul – iniţiativă a lui Cziszter Kalman, Moşneag Ovidiu, Mariş Florin, Ciupe Ionel, Rus Eugen, Galiş Florin, Rotaru Viorica şi Vlaicu Hergane Traian Ion urmează să fie discutat luni.
Proiectul prevede: „se aprobă acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, conform art. 5^2 din Ordonanţa Guvernului nr. 36/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 483/2006, cu modificările şi completările ulterioare, operatorului de termoficare SC CET Hidrocarburi SA Arad, cu suma de 2.646.000 lei”. Banii vor fi asiguraţi din excedentul bugetului local al Municipiului Arad.
Motive
În acelaşi proiect decizia trebuie luată, potrivit iniţiatorilor proiectului, “în baza schemei de ajutor de stat, aprobata prin Ordinul nr. 1.121/1.075/01.07.2014 privind compensarea costurilor rezultate din prestarea serviciului de interes economic general în sectorul producerii, transportului, distribuţiei şi furnizării agentului termic, în sistem centralizat, astfel încât acest serviciu să se desfăşoare în condiţii de siguranţă către populaţie”. În plus, “în scopul asigurării continuităţii serviciului public de alimentare a populaţiei cu energie termică în sistem centralizat, apreciem ca fiind oportună adoptarea hotărârii de consiliu pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, înregistrate de SC CET Hidrocarburi SA Arad, cu suma de 2.646.000 lei”.
Date concrete
Care sunt, de fapt, pierderile totale în sistemul centralizat? Acestea se regăsesc în auditul energetic realizat de specialişti.
Bilanţul sistemului de termoficare din municipiu pus la dispoziţia autorităţilor sună cam aşa: energie termică produsă de CET Hidrocarburi – 45.977,21 Gcal; energie termică produsă de CET Arad – 294.198,16 Gcal, ceea ce înseamnă un total de „energie termică produsă la gard CET” de 340.175,36 Gcal.
De aici, o parte din energia termică este facturată la consumatorii direcţi: 17.122,32 Gcal. Restul de 323.053,04 Gcal este livrat în reţeaua primară. Reţeaua primară este descrisă în documentaţie: „reţelele termice de transport agent termic primar în municipiul Arad sunt constuite din reţele magistrale de apă fierbinte, inclusiv racordurile la punctele termice şi reţeaua de abur industrial şi sunt actualmente în gestiunea SC CET Arad SA. Agentul termic primar este produs de cele două centrale (CET Arad şi CET Hidrocarburi) care funcţionează interconectat.”
Dar pe drumul până la punctele termice se pierd nu mai puţin de 70.352,18 Gcal! Ceea ce înseamnă 20,68%.
În punctele termice, aşadar, mai intră doar 252.700,87 Gcal.
Dar din punctele termice până la robinetele sau caloriferele consumatorilor se mai pierde ceva pe drum… Energia termică facturată consumatorilor este în cantitate de 200.461,88 Gcal (156.634,62 Gcal la încălzire şi 43.827,26 Gcal la apă caldă). Se mai pierd, aşadar, 52.238,98 Gcal. Ceea ce înseamnă o pierdere pe reţeaua secundară de 15,36%. „Reţelele secundare de agent termic (încălzire, apă caldă) fac legătura între punctele termice şi branşamentele de scară”, se precizează în document.
Citiți principiile noastre de moderare aici!