Roşii de Curtici, cartofi noi de Mailat sau pepeni de Secusigiu sunt doar câteva dintre produsele autohtone care se pot găsi în pieţele arădene. Preţurile variază şi ele, în funcţie de calitatea mărfii şi de cantitatea dorită.
Doamna Maria Tămaş este din Macea şi vine în Piaţa Catedralei de ani de zile alături de soţul ei. „Aici ne-am obişnuit şi au început şi cumpărătorii să ne mai cunoască. Ne ocupăm de roşii de vreo 35 de ani şi lumea ne ştie deja. Avem marfă de calitate”, ne spune doamna Tămaş.
Unii dintre comercianţii din pieţe nu sunt producători direcţi ci achiziţionează marfa de la ţărani pe care o pun pe tarabe. „Suntem din Curtici şi ne-am format o reţea de producători. Cred că este convenabil şi pentru ei, că ştiţi cum e, dacă nu ai masă în piaţă stai pe unde apuci şi pierzi şi timpul şi nu e sigur că reuşeşti să vinzi tot ce ai”, ne explică domnul Ioan Pantea.
Când l-am întrebat dacă este şi profitabilă afacerea, domnul Pantea s-a uitat la masa plină de marfă şi a oftat: „Trebuie să ne descurcăm cumva, dar cu rentabilitatea e mai greu. Încercăm să avem produse cât mai diversificate. Este afacerea noastră, de familie, şi mergem înainte!”.
Costuri la vânzare
Şi domna Ana Petriţa, tot din Curtici, se plânge că vânzarea „merge şi nu prea”. Doamna Petriţa se ocupă de când se ştie de agricultură şi a reuşit împreună cu cei apropiaţi să cultive roşii, varză şi conopidă în mai multe solarii.
„Am avut foarte mare noroc că avem un sistem de picurare şi nu ne-a afectat seceta, că în alte condiţii cred că nu aveam nici pentru noi de mâncat”, punctează Ana Petriţa. Curticeanca ne-a făcut şi un mic tabel cu cheltuielile pe care le are un producător care îşi vinde marfa în piaţă, dânsa spunând că a consider ca fiind mai rentabil să o vândă personal decât să o dea la alţi comercianţi.
„O jumătate de masă costă 37 lei/lună, iar dacă vrei să fii sigur de locul tău trebuie să plăteşti înainte pe un an întreg. Pe lângă asta mai plătim 5,5 lei în fiecare zi, tot pentru jumătate de masă, iar facă nu ai cântar se mai adaugă încă cinci lei zilnic. În plus mai cheltuim bani cu drumul”, detailează doamna Petriţa.
Pepeni de Secusigiu
Printre produsele mai exotice apărute în pieţele arădene sunt pepenii galbeni şi verzi. Vlad Vasile din Secusigiu cultivă „în tunel dar şi la liber” pepeni. La piaţă a venit de săptămâna trecută, dar se plânge că recolta i-a fost grav afectată de grindină şi furtuni.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!