În poza și materialul video care însoțește acest articol puteți vedea cum un câine a învățat regulile de circulație. Așteaptă până când se opresc și autoturismele de pe celălalt sens de mers și abia apoi traversează trecerea. Pentru acest articol, am plecat de la premisa că foarte mulți pietoni nu respectă regulile de circulație atunci când se angajează în traversarea unei treceri pentru pietoni amenajată. Astfel, foarte mulți, fără să își dea seama pot să se aleagă cu fracturi, să rămână paralizați și mai rău, chiar să își piardă viața dacă sunt loviți de cele peste două tone de metal.
Cu capul în telefon
Vorbim despre acei pietoni care vin cu căștile în urechi fără ca măcar să se sinchisească să se uite în stânga și în dreapta să vadă ce se întâmplă pe șosea. Asta chiar dacă trecerea este amenajată. Unii apar dintr-o dată pe trecere și înaintează încrezători, fără se se asigure, deoarece acolo cred ei că au dreptul să facă asta. Alții traversează trecerea, spre disperarea șoferilor, parcă într-o plimbare de relaxare pe mal sau în parc. Mai sunt și acei bicicliști care apar și ei de nicăieri în viteză pe bicicletă, pe trecere.
Pe trecere, vigilent
În primul rând, pietonii trebuie să fie vigilenți, să se asigure și abia apoi să înainteze, în siguranță, pe trecerea dedicată lor. Ritmul trebuie să fie unul alert și nu unul de plimbare, de relaxare. Căștile ar fi bine să fie scoase din urechi pentru a putea auzi tramvaiul, autospecialele poliției, pompierilor ori ale salvării aflate în misiuni.
Set de reguli minime
Iată un set de reguli minime pentru a evita un accident: creșterea atenției în momentul traversării; traversarea pe culoarele marcate pentru trecerea pietonilor, privește mai întâi în stânga și apoi în dreapta; traversarea numai pe culoarea verde a semaforului; folosirea refugiilor de pietoni în cazul în care arterele de circulație sunt prea largi, iar timpul de traversare impus de culoarea semaforului este prea mic; dacă nu există semafor sau trecere de pietoni, traversarea se poate face pe la colțul intersecției, respectând regulile generale de traversare; în cazul autobuzelor oprite în stație, traversarea se va face prin spatele lor, iar în cazul tramvaielor aflate în aceeași situație, prin fața acestora; este interzisă traversarea străzilor în alergare.
17 răniți grav și 5 morți
Bilanțul Inspectoratului de Poliție Județean Arad este îngrijorător. În total, anul trecut, 17 persoane au fost rănite grav, în timp ce alte 5 persoane au decedat după ce au fost lovite pe trecerile pentru pietoni, amenajate, din județul Arad. În total, ne spun reprezentanții IPJ Arad,40 de oameni și-au pierdut viața anul trecut pe șosele din județul Arad, iar alte 147 au fost rănite grav în urma a 148 de accidente rutiere. Principalele cauze generatoare de accidente în județul Arad sunt viteză neadaptată la condițiile de drum (din această cauză au avut loc 28 de accidente rutiere anul trecut), abaterile pietonilor (19 accidente), alte preocupări care au distras atenția (13 accidente), neacordare prioritate pietoni (13 accidente) și conducere sub influența alcoolului (10 accidente).
Citiți principiile noastre de moderare aici!