Jocurile politice fac legea în Consiliul Județean. Un proiect care, de principiu, nu ar fi trebuit să ridice prea multe probleme a căzut la vot, după ce zarurile politice au fost aruncate. Practic, primarul comunei Tîrnova și-a exprimat disponibilitatea să preia 9 km de drum județean pentru a-l putea reabilita, dar consilierii PSD-ALDE nu au fost de acord. Opoziția lor a venit ca urmare a unei decizii similare luate de liberali atunci când un primar PSD – Gheorghe Burdan – ar fi cerut să i se dea și lui o parte din drumul județean din Nădab. Așa că, după discuții în contradictoriu privind modul în care primarul Florin Farcașiu, din Tîrnova, va putea să aducă bani pentru reabilitarea drumului și dacă are sau nu competența să o facă, grupul opoziției a decis să voteze „împotrivă”, proiectul având nevoie de voturile a două treimi din consilieri pentru a trece. Mai mult, consilierii social-democrați și vicepreședintele CJA, Sergiu Bîlcea, au avut discuții în contradictoriu și în ceea ce privește traseul drumurilor prin județ.
În 2010, Consiliul Județean a căzut de acord ca să preia, printre altele, și drumul comunal dintre Mâsca-Măderat-Agrișul Mare-Arăneag, în speranța că transformându-l în drum județean va putea obține finanțare pentru reabilitarea sa. Finanțarea nu a venit, iar drumul s-a deteriorat devenind impracticabil. Acum, însă, criteriile de acordare a finanțărilor s-au schimbat iar Consiliul Județean a convenit cu primăria Tîrnova ca aceasta din urmă să preia sectorul de drum ce îi revine – Măderat-Agrișul Mare-Arăneag.
5 km de … discuții
„Înțelegem că domnul Florin Farcșiu vrea drumul județean, dar ce se întâmplă cu ceilalți 5 km din drum, dintre Mâsca și Măderat? Aceia cui rămân? Cine se va ocupa de ei? De asemenea, domnul primar din Tîrnova nu va putea solicita finanțare pe un drum care începe de nicăieri”, a declarat consilierul județean Cristian Ispravnic, susținut fiind de întreg grupul politic PSD-ALDE. De partea cealaltă, vicepreședintele CJA, Sergiu Bîlcea, a declarat: „Partea dintre Mâsca și Măderat poate fi preluată în parte de Primăria Pâncota și de cea din Șiria. Dacă domnul primar Farcașiu susține că poate el să asigure o reabilitare, chiar și parțială a drumului, ar trebui să i-l încredințăm”.
CL Tîrnova vrea drumul
Consiliul Local Tîrnova, cel direct implicat în preluarea drumului, și-a dat acordul pentru preluarea porțiunii de drum ce îi revine și s-a angajat să găsească surse de finanțare. „Noi am fi dorit să preluăm drumul și să îl facem măcar cât de cât practicabil, în acest moment el fiind sub orice critică. Dar dacă a fost un vot politic și nu s-au putut înțelege consilierii, nicio problemă, îi așteptăm pe ei să vină cu banii. De acum să vină Consiliul Județean și să ne repare drumul”, a mai spus Florin Farcașiu.
Blochează reabilitările
„Acest vot negativ, dat de consilierii PSD şi ALDE, este practic împotriva celor care tranzitează drumul Măderat-Agrişu Mare-Arăneag. Consiliul Judeţean nu are fonduri suficiente pentru a moderniza acest tronson, în timp ce comuna Tîrnova poate să o facă, accesând fonduri destinate zonei rurale, aşa cum a făcut-o deja în acest an, modernizând drumul comunal DC 67, dintre Târnova şi Agrişu Mare. Ne lovim din nou de un blocaj politic din partea PSD şi ALDE. Din păcate, consilierii judeţeni aparţinând acestor două partide nu înţeleg că prin votul lor nu fac decât să lovească în cetăţeni”, a declarat Simona Stan, consilier judeţean PNL.
Casetă: Toate tronsoanele
Cum ar putea fi rezolvată problema drumului DJ 709A? Ei bine ar trebui să fie puse față în față cu consilierii toate cele trei unități teritorial administrative implicate și să se preia întreg tronsonul de drumul de la CJA. Cu condiţia ca mai toţi aleşii să fie de acord, desigur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!