Ceea ce părea a fi o simplă formalitate se transformă într-un nou joc de ping-pong la Judecătoria Ineu. După cum am anunţat în luna august, la instanţa din Ineu au fost depuse zeci de cereri de revizuire a sentinţelor în baza cărora familia Colţeu a intrat în posesia Nadăşului. După ce unele dintre dosare au fost amânate, s-a stabilit un singur termen pentru toate aceste cereri, respectiv data de 31 august 2017. Cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în mână, care arată faptul că familia Colţeu s-a folosit de falsuri pentru a moşteni peste 8.700 de hectare de teren agricol, păşune şi pădure, toate aceste cereri de revizuire ar fi trebuit să aibă o singură finalitate: admiterea lor. Numai că judecătoarea care trebuia să analizeze şi să dea o decizie în cazul acestor dosare a decis, la începutul lunii august, să facă cereri de abţinere pentru toate dosarele care vizează revizuirile sentinţelor. Toate aceste cereri au fost analizate în data de 8 august, iar procesele programate pentru data de 31 august au fost decalate, fiind transmise către alte complete de judecată din cadrul Judecătoriei Ineu. Aşadar, parte dintre ele vor intra pe rol în data de 19 septembrie, în timp ce altele au fost programate pentru data de 4 octombrie. Cel mai probabil, dacă este să ne luăm după obiceiurile instanţei din Ineu, cauzele vor fi din nou amânate la primul termen, urmând să fie stabilit un termen comun pentru toate cauzele care vizează revizuirea sentinţelor pozitive date pentru familia Colţeu. Dar mai există posibilitatea ca şi alţi judecători să facă cereri de abţinere, ţinând cont de faptul că mai mulţi magistraţi de la Ineu au emis sentinţe favorabile familiei aşa-zis moştenitoare. Aşa că s-ar putea să asistăm la noi amânări peste amânări. Cu toate acestea, într-un final, unul dintre judecătorii de acolo va trebui să îşi asume responsabilitatea judecării acestor cereri şi emiterii unor sentinţe.
Şi la Înalta Curte
Nu doar la Judecătoria Ineu au fost depuse cereri de revizuire a sentinţelor prin care familia Colţeu a primit ilegal o avere estimată la 22 de milioane de euro. Pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat un dosar care are exact acelaşi obiect. Cel care solicită revizuirea în acest caz este Adrian Boţco Vineşiu, proprietarul clădirii istorice de pe strada Cloşca, clădire care se află într-un stadiu avansat de degradare. Printre nenumăratele imobile care au ajuns în proprietatea familiei Colţeu se numără şi această clădire. Practic, imobilul a fost revendicat atât de Boţco Vineşiu, cât şi de familia Colţeu. Ambele părţi au primit, iniţial, câştig de cauză de la instanţe diferite, dar, ulterior, Colţeii au fost declaraţi proprietari. Acum, cu sentinţa care arată faptul că moştenirea a fost obţinută ilegal, Adrian Boţco Vineşiu solicită revizuirea deciziilor prin care Colţeii au fost împroprietăriţi. Dosarul are termen data de 29 septembrie.
Un milion de euro
Clădirea pentru care se luptă Boţco Vineşiu este un conac boieresc construit în urmă cu aproximativ 100 de ani. Aceasta a fost naţionalizată, ulterior ajungând în proprietatea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În imobilul respectiv a funcţionat până în 2008 Direcţia Agricolă Arad. În prezent, clădirea este o ruină. Cu toate acestea, experţii imobiliari o evaluează la un milion de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!