ARAD. Un amendament formulat la proiectul de hotărâre vizând rectificarea bugetară, votat în ultima şedinţă ordinară, a adus din nou în atenţia CLM problema liftului de la fostul Spital Municipal. Practic, liftul de la Pavilionul A, cel în care – în condiţii normale – funcţionează secţiile Reumatologie şi Interne; în timpul valurilor pandemice, însă, secţia Interne e transformată în secţie COVID.
La fel ca dăţile trecute, cel care a deschis discuţia pe subiect a fost alesul USSR PLUS Cătălin Costea.
„Deşi sunt alocate 1,5 milioane de lei, nici în momentul de faţă nu s-a pus nicio cărămidă pentru construcţia acelui lift la fostul Spital Municipal. Suntem în valul patru. Pacienţii chiar în acest moment, sunt căraţi 20 de trepte cu prelată, cu targă, în miez de noapte. Vine frigul, o să fie minus 10, minus 20 de grade… Imaginaţi-vă că fără acel lift nu va exista personal care să poată să facă treaba infirmierilor…” – a atras atenţia Cătălin Costea.
O nouă promisiune
Preşedintele de şedinţă Ilie Cheşa a intervenit pentru a solicita explicaţii directorului Direcţiei Tehnice din Primărie, Elena Portaru. Aceasta a precizat:
„De la perioada aceea de reorganizare care a început cu data de 1 septembrie, colegii mei de la Investiţii se ocupă de acest proiect. În perioada în care a trecut – trei săptămâni, o lună – am studiat documentaţia şi avem o întâlnire cu proiectantul, după care urmează să demarăm procedura de achiziţie a contractului de servicii actualizare DALI. Această documentaţie a fost aprobată în 2018, iar acum, în 2021, a apărut chiar şi un act normativ în sensul actualizării şi creşterii preţurilor materialelor. Estimăm noi că până la finele lunii octombrie… documentaţia este încărcată în SICAP şi poate are şi data de depunere a ofertelor.”
„Din păcate, situaţia cu lifturile stă aşa cum zicea doamna Portaru – a ţinut să completeze viceprimarul Lazăr Faur. Este total inacceptabil că am ajuns în situaţia asta, sunt absolut de acord. Încercăm să deblocăm cât mai repede şi să punem lifturile.”
Rolul politicului…
Consilierul Cătălin Costea a adus câteva precizări suplimentare:
„Acum mai bine de jumătate de an, grupul USR PLUS a venit cu un amendament la buget, a dorit să aducă un lift în aşa fel încât pacienţii cu COVID să beneficieze de acel lift în valul patru. Nu s-a făcut nimic până la 1 septembrie. Probabil că a durat atât pentru că acel amendament a venit din partea USR PLUS. În momentul în care vine un proiect care influenţează într-un mod sau altul un consilier PNL, acel lucru se execută. În schimb, cele de la USR PLUS – nu. Aceasta era întrebarea: Va fi acel lift? Răspunsul doamnei Portaru este unul favorabil pentru spital.”
Cu mingea ridicată la fileu, viceprimarul Lazăr Faur a subliniat:
„Domnule doctor, vă rog să mă credeţi pe cuvânt că nu punem aşa problema. Acolo nu este vorba decât de pacienţi, de bolnavi, de arădeni care se află internaţi la spital şi nu cred că are loc o altă formă de discuţie… că unii sunt de la PNL şi dumneavoastră de la USR. În niciun caz nu se iau deciziile pe acest considerent. Însă sunt câteva încurcături regretabile pe care trebuie să le descâlcim ca să ajungem şi la lifturi. Şi ne dorim repede să facem treaba asta.”
Să vedem ce înseamnă „repede” în situaţia dată. Şi să ne amintim că la şedinţa CLM din aprilie, primarul Călin Bibarţ promitea că liftul va fi instalat „în acest an”.
Originea schimbului de replici
Amendamentul care a generat atâtea discuţii pe tema liftului, aprobat în unanimitate de CLM, viza alocarea a 77.000 de lei pentru racordarea la reţeaua electrică, pentru un spor de tensiune, a blocului operator de la ATI-Urologie-Chirurgie. Alesul PNL Dan Andrei Korodi este medic în cadrul Secţiei Chirurgie de la fostul Municipal. El nu a fost prezent la şedinţa CLM.
Trimite articolul
XDeci pana la re-organizare nu au miscat 1 pai cata bataie de joc toate sub supravegherea lui mamaliga Bibart, un om cu demnitatea concedia pt neîndeplinirea sarcinilor de serviciu tot departamentul incompetent.
dar la cladirea unde functioneaza sectiile ORL si oftalmologie / policlinica si spital de pe str Vladimirescu cum urca bolnavii pana sus? ha? /Mai ales cei in scaune cu rotile/
Cei care decid sănătatea nostră (viața noastră) nu sunt în stare să instaleze un lift la un spital. La Palatul Justiției (clădire veche) s-a instalat un lift fără nici o problemă. În toate spitalele și policlinicile chiar și cu un etaj ar trebui să existe un lift pentru bolnavi și cei cu handicap.
Dacă un nenorocit de lift constituie pt. politicieni un subiect de lungi analize, și de dezbateri aprinse, păi atunci ce să mai aștept de la hahalere când vine vorba de chestiuni de mare greutate?