Piaţa Avram Iancu va rămâne fără monumentul eroului necunoscut, iar în partea de vest (dinspre Boul Roşu) se va construi o piramidă din sticlă, o clădire cu structură din metal (25/25 metri), cu două etaje, cu o înălţime de aproximativ 17 metri. Totul, după amenjarea parcării subterane, pe două nivele, în zonă. Potrivit informaţiilor furnizate de primarul Gheorghe Falcă, lucrările efective ar putea demara în anul 2012.
Doar liniile de tramvai vor rămâne pe amplasamentul actual. În ceea ce priveşte aspectul pieţei, acesta va fi schimbat în totalitate, Municipalitatea aşteptând propuneri de noi funcţiuni urbanistice „astfel încât aceasta să-şi recâştige atractivitatea pentru cetăţenii municipiului cât şi pentru dezvoltarea potenţialului turistic al municipiului”.
Statuia „Eroului necunoscut” din Piaţa Avram Iancu va fi mutată într-o nouă locaţie din municipiu, proiectantul urmând să aibă sarcina de a găsi cel puţin trei noi posibile amplasamente pentru aceasta.
Procedură de durată
Primăria Arad a dat startul licitaţiei pentru realizarea „Studiului de Fezabilitate privind amenajarea unei parcări subterane în Piaţa Avram Iancu din Municipiul Arad”. Licitaţia va avea loc la începutul lunii ianuarie 2011. „Sperăm ca în cursul lunii februarie să semnăm contractul. Termenul pentru proiectare este de şase luni. Studiul de Fezabilitate urmază apoi să fie votat în CLM. Cel mai probabil, lucrările de construcţie vor începe în anul 2012”. Pentru proiectare, Municipalitatea este dispusă să plătească o sumă de până la 403.225,81 lei fără TVA, echivalentul a 93.760,36 euro.
Pe întreaga durată a realizării studiului, reprezentanţii administraţiei vor avea un cuvânt important de spus privind datele cuprinse în documentaţie. Potrivit caietului de sarcini, „proiectantul are obligaţia pregătirii susţinerii şi organizării a minim şase workshop-uri la sediul beneficiarului. Scopul acestora este ca, în timp real, beneficiarul să-şi poată exprima un punct de vedere legat de diferitele soluţii avute în vedere de proiectant la fiecare fază a Studiului de Fezabilitate”.
500 de locuri
Parcarea subterană va avea două nivele şi un număr minim de 500 de locuri de parcare. Parcarea va avea două accese/ieşiri pentru autovehicule şi trei accese/ieşiri pentru pietoni.
Parcarea va dispune de dotări moderne: detectori de maşini (bucle inductive pe fiecare loc de parcare) capabil să detecteze şi să afişeze în timp real, starea parcării, prin afişarea numărului de locuri de parcare libere sau a mesajului PARCARE OCUPATĂ; un sistem de eliberare bilete de acces/parcare (care să permită accesul autoturismelor în parcare, fără ca şoferul să fie nevoit să coboare din maşină); sistem de plată a biletelor de acces care să accepte monede, bancnote şi carduri preplătite/bancare etc.
Piramida germană
„În tema de proiectare, una dintre condiţii este cea de fi prevăzută şi piramida de sticlă, propusă de specialiştii germani care au realizat studiul de trafic. Aici vor fi amenajate cafenele, o bibliotecă virtuală, pentru atragerea tinerilor. Dorim să revitalizăm întreaga zonă”, a declarat Gheorghe Falcă.
“Investiţia se va realiza fie din bugetul local, fie în baza unui parteneriat public-privat” – Gheorghe Falcă
Simona Butaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!