Perla Apusenilor, cum era supranumită stațiunea Moneasa, pe vremea când era plină de turiști, ar putea redeveni o atracție dacă un proiect anunțat de autoritățile locale va ajunge să fie pus în practică. Reprezentanții Primăriei susțin că lucrează la un proiect pentru construirea unui centru SPA, investiție pentru care se vor solicita fonduri europene. Documentațiile ar urma să fie depuse în iulie la Agenția de Dezvoltară Regională Vest, instituție prin intermediul căreia se solicită finanțarea.
Conform primarului Ioan Herbei, baza de tratament și relaxare ar urma să fie ridicată pe un teren de 1.800 de metri pătrați situat între poalele muntelui și Valea Izoi.
„Acest proiect este șansa noastră pentru revitalizarea stațiunii, care nu are nicio atracție în acest moment. Există 11,9 milioane de euro alocați printr-un program european pentru stațiunile balneoclimaterice din vestul țării, iar până acum ne-am prezentat interesul doar Moneasa, Buziaș și Geoagiu Băi. Am putea primi până la cinci milioane de euro pentru acest proiect. Dacă banii nu se accesează în acest an, se pierd, se trimit mai departe stațiunilor de interes național, astfel că facem eforturi pentru a depune documentația la timp”, spune edilul-șef. Centrul ar urma să cuprindă bazine de tratament, săli de masaj, saune și spații de divertisment.
Proiectul construirii unui SPA vine în contextul în care primăria a pierdut finanțarea pentru pârtia de schi pe care urma să o amenajeze. Primăria solicitase Ministerului Dezvoltării aproximativ 1,2 milioane de euro, pentru o pârtie lungă de 800 de metri, dar finanțările se acordau doar pentru proiecte care plecau de la cota 1.000 de metri sau mai mult, în timp ce la Moneasa se propunea o pârtie la cota de 400 – 450 de metri.
După ce a pierdut finanțarea, edilul a reconsiderat proiectul, spunând că oricum clima s-a schimbat în ultimii ani, iar pe munte ninge puțin în sezonul rece.
”Avem cel mult trei săptămâni de zăpadă, iar tunurile pentru zăpadă artificială nu ar fi făcut față temperaturilor tot mai ridicate. În aceste condiții, nu credem că mai merită să investim în pârtie”, spune Ioan Herbei.
A pierdut 10.000 de turiști
Moneasa a pierdut cel puțin 10.000 de turişti într-un an după ce vechea pârtie de schi a devenit neutilizabilă. Cu ani în urmă, terenul pe care se afla pârtia a fost clasat ca intravilan, a fost revendicat şi câştigat în instanţă, iar noii proprietari au ridicat construcţii, respectiv vile şi o pensiune. Vechea pârtie a fost amenajată în anii ’70 şi avea o lungime de 250 de metri, dar era mereu plină de turişti în sezonul rece. După ce a fost desființată, iubitorii acestui sport de iarnă nu au mai fost interesați de singura stațiune arădeană, iar Moneasa supraviețuiește acum datorită programelor guvernamentale prin care vin la tratamente salariaţi şi pensionari.
În prezent, Moneasa are aproape 1500 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile şi o tabără pentru elevi, iar anual este vizitată de circa 30.000 de turiști, majoritatea pensionari.
Stațiune seculară
Conform istoricilor, Moneasa a fost declarată pentru prima dată staţiune balneară în 1886, printr-o decizie a Ministerului de Interne Imperial de la Viena. Apele termale exploatate aici au o temperatură de aproximativ 32 de grade şi sunt bicarbonatate, calcice, magnezice şi sodice, fiind considerate benefice în tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central şi periferic, sistemului locomotor, în tratarea reumatismului sau a unor afecţiuni ginecologice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!