Pista de biciclete realizată de municipalitate, care se întinde pe malul Mureşului până la ieşirea vestică din Arad, ar putea fi prelungită până în oraşul Pecica. Uniunea Europeană oferă fonduri pentru astfel de investiţii, iar Consiliul Judeţean Arad a intrat pe fir. Potrivit unui proiect de hotărâre întocmit de instituţia judeţeană, Programul INTERREG VA RO-HU a lansat licitația deschisă de proiecte pe obiectivul specific „Creșterea procentului de pasageri care folosesc forme de transport durabile – cu emisii reduse de carbon și nivel redus de zgomot –pentru deplasarea transfrontalieră”, cu termen de depunere a aplicațiilor 30 septembrie 2017. Ce înseamnă această linie de finanţare? Investiţii în transportul „verde”, nepoluant. Iar cel mai „verde” transport este cel cu bicicleta. „Acest obiectiv specific finanțează investiţii în domeniul infrastructurii sistemelor de transport ecologice (inclusiv cu un nivel redus de zgomot) și cu emisii reduse de carbon respectiv construirea, modernizarea drumurilor, rutelor și benzilor pentru biciclete, prin utilizarea elementelor de infrastructură existente, unde este cazul (de exemplu, diguri, drumuri agricole)”, mai spun cei de la CJA. Cu o asemenea oportunitate în faţă, reprezentanţii Direcţiei Programe de Dezvoltare nu au putut rata ocazia şi sunt gata să depună un proiect de finanţare.
Pe malul Mureşului
În cazul în care proiectul va fi declarat eligibil şi va primi fonduri europene, viitoarea pistă de biciclete ar urma să lege Aradul de Pecica, urmând să fie construită pe malul Mureşului. Lungimea totală a pistei va fi de peste 14 kilometri, iar valoarea estimată se învârte în jurul sumei de 1,5 milioane de euro. Practic, pista cea nouă ar urma să lege cele două oraşe din punctul în care aceasta este gata în Arad şi până la podul peste Mureş de la Pecica. Proiectul va fi unul transfrontalier, iar partenerul CJA va fi judeţul Csongrad din Ungaria. „Județul Arad a identificat o oportunitate de realizare a pistei de biciclete pe digul râului Mureș, continuând pista realizată pe teritoriul administrativ al Municipiului Arad până la podul peste râul Mureș din localitatea Pecica și a inițiat demersurile de realizare a cererii de finanțare pentru proiectul <Extension of bicycle roads along Mures river in Arad and Csongrad Counties / Extinderea pistelor de biciclete pe malul râului Mureş în judeţele Arad şi Csongrad>, în parteneriat cu Primăria Orașului Mako (județul Csongrad, Ungaria)”, se mai arată în documentele Consiliului Judeţean.
Au nevoie de teren
Problema este că CJA nu poate cere finanţare pentru investiţii realizate pe un teren care nu îi aparţine. Iar în acest proiect ar fi vorba despre realizarea pistei de biciclete pe digul râului Mureş, dig care aparţine Administraţiei Bazinale de Apă Mureş. Drept urmare, digul ar trebui să intre în administraţia Consiliului Judeţean. În acest sens, se doreşte întocmirea un contract de administrare între cele două instituţii, contract prin care CJA ar urma să preia în administrare pentru cinci ani de zile digul Mureşului. „Pentru obținerea finanțării europene o anexă obligatorie la cererea de finanțare este contractul de administrare pe termen lung (minim cinci ani de la luna estimată de închidere financiară a proiectului) și acordul scris de realizare a investiției”, se mai arată în documente.
La vot
Contractul de administrare trebuie, însă, avizat prima oară prin votul consilierilor judeţeni. Drept urmare, la viitoarea şedinţă de consiliu, proiectul de hotărâre care vizează realizarea contractului va fi supus votului. După ce aleşii vor aproba încheierea acestui act, se va trece la parafarea unei înţelegeri între Consiliul Judeţean Arad şi Administraţia Bazinală de Apă Mureş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!