Primăria dă startul la documentaţie pentru realizarea unei piste de biciclişti, la standarde europene. Ambiţiosul proiect vizează construirea unei piste de biciclişti care să urmeze traseul falezei Mureşului. Pista se va întinde pe o lungime de mai mulţi kilometri, între cartierul Micălaca şi zona Trei Insule.
„Deficienţă majoră”
Municipalitatea şi-a exprimat intenţia de a îndemna arădenii să circule cu bicicletele. „Este cunoscut faptul că, municipiul Arad se confruntă cu o deficienţă majoră în ceea ce priveşte pistele de biciclişti, menite să asigure deplasarea în condiţii de siguranţă a persoanelor ce folosesc bicicleta ca mijloc de transport pentru deplasarea pe străzile oraşului. În vederea încurajării a câtor mai mulţi cetăţeni în ceea ce priveşte folosirea bicicletei ca mijloc de transport şi/sau recreere, se impune amenajarea de piste de biciclete în municipiul Arad. Pentru a spori atractivitatea şi siguranţa mersului cu bicicleta, autorităţile locale trebuie să se asigure că acestea sunt integrate în planurile de dezvoltare a mobilităţii urbane. În acest sens, trebuie acordată o mai mare atenţie dezvoltării infrastructurii adecvate”, se menţionează în documentaţia de susţinere a proiectului. Potrivit spuselor primarului Gheorghe Falcă, de la stadiul de Studiu de Fezabilitate până la materializarea efectivă a proiectului va dura circa trei ani.
La standarde europene
Pista de biciclişti va fi amenajată la standarde europene, cu semnalizare rutieră, locuri de popas, canalizare pluvială etc. Pe scurt, proiectul vizează realizarea de „lucrări de amenajarea/construire a pistelor de biciclişti pe faleza râului Mureş, începând de la intersecţia străzilor Gheorghe Magheru şi Al Stamatiad (cartier Micălaca) şi până la Trei Insule, urmând traseul falezei râului Mureş prin zona centrală a municipiului, cartierul Alfa şi subtraversând traseul centurii ocolitoare (autostrada Arad – Timişoara)”. Totodată, se prevede realizarea de lucrări de amenajare, amplasare, sau construire a tuturor spaţiilor şi dotărilor necesare folosirii în mod civilizat a pistelor, şi anume: „semnalizarea rutieră corespunzătoare a pistelor, mijloace de evacuare a apelor pluviale, amenajarea unor locuri de popas dotate cu rastele pentru biciclete şi cu băncuţe pentru biciclişti, coşuri pentru colectarea gunoiului stradal etc., toate acestea urmând să fie alese astfel încât să se integreze în arhitectura zonei unde urmează a se amplasa şi pe cât posibil să fie realizate din materiale naturale”. Durata de realizare a investiţiei este de maxim şase luni calendaristice.
Studiu de fezabilitate
Pentru început, se va realiza un Studiu de fezabilitate în care să se cuprindă caracteristicile principale ale proiectului şi valoarea estimată a investiţiei. Pentru realizarea studiului, Primăria este dispusă să plătească peste 160.000 de lei.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!