Comisia Europeană a luat o decizie prin care renumita „Pită de Pecica” a devenit denumire de origine protejată.
„Comisia Europeană, având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (1), în special articolul 52 alineatul (2), întrucât:
– În conformitate cu articolul 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, cererea de înregistrare a denumirii <Pită de Pecica>, depusă de România, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
– Deoarece Comisiei nu i s-a comunicat nicio declarație de opoziție motivată în conformitate cu articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, denumirea „Pită de Pecica” trebuie, prin urmare, înregistrată, adoptă prezentul regulament:
Articolul 1
Se înregistrează denumirea <Pită de Pecica> (IGP).
Denumirea menționată la primul paragraf identifică un produs din clasa 2.3. Pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de cofetărie, biscuiți și alte produse de panificație din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei.
Articolul 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre. Adoptat la Bruxelles, 19 iunie 2023”, se arată în decizia Comisiei Europene.
Trimite articolul
XFelicitari celor care produc asemenea bunatati. Dar…..ca idee. Ce ar fi, dragi mesteri, sa incercati (si sint convins ca reusiti) sa produceti si o pita cu 20-30 % cu secara. Nu gasesti nicaieri una acceptabila. Precis s-ar vinde “ca pita calda”