Producătorii a cinci alimente tradiţionale –
cârnaţi de Pleşcoi, brânza de
burduf din zona Branului, virşliul din Hunedoara,
pita de Pecica şi salamul de Nădlac
– vor începe anul acesta întocmirea
documentaţiei pentru obţinerea
protecţiei europene de denumire geografică, a
declarat Lucia Romanescu, directorul Oficiului
Naţional al Produselor Tradiţionale şi
Ecologice Româneşti (ONPTER). Pentru pita de
Pecica
s-au înscris trei producători, iar pentru
salamul de Nădlac, doi producători. „Au
multe reţineri în a se grupa, ceea ce
ţine lucrurile pe loc. După ce se
grupează în asociaţii, oficiul nostru
are atribuţia de a oferi asistenţă
tehnică în întocmirea
documentaţiei. Aceasta este verificată de
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi
Dezvoltării Rurale (MAPDR) şi se acordă
protecţia la nivel naţional, apoi fiind
trimisă la Bruxelles pentru a o primi pe cea
europeană. Obţinerea protecţiei
durează circa un an şi jumătate sau
chiar doi, deoarece există un singur organism
pentru toată Europa”, a mai menţionat
directorul executiv al ONPTER.
Roşii şi varză
Alte produse specifice localităţilor
arădene care ar putea fi protejate la nivel
european sunt roşiile de Curtici sau varza de
Socodor, dar aici situaţia este mai
complicată. „Aceste produse ar trebui
înregistrate pe sectorul legume-fructe, dar
încă studiem regimul seminţelor, care e
mai special”, a mai declarat Romanescu.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!