La peste 100 de ani de când Generalul Berthelot a poposit la Arad, administraţia locală decide să-i cinstească memoria. În ultima şedinţă ordinară a CLM, aleşii şi-au dat acordul de principiu pentru amplasarea unei plăci comemorative pe fațada imobilului situat pe Bulevardul Revoluției nr. 98, prin grija Asociației „Sfântul Martin” din Arad. Consiliul Local al Municipiului Arad fiind proprietar al apartamentelor nr. 1 și nr. 5 ale clădirii monument istoric (apartamentele aferente cinematografului „Mureșul” – după cum se arată într-un Raport al Direcţiei Patrimoniu). Placa comemorativă va fi montată „în memoria vizitei generalului francez Henri Mathias Berthelot, apărător al cauzei naționale românești în Primul Război Mondial. Montajul și caracteristicile plăcii comemorative vor respecta documentația tehnică elaborată, în condițiile legii” – se arată în hotărârea CLM.
„Henri Mathias Berthelot (n. 7 decembrie 1861, Feurs, Franța – d. 29 ianuarie 1931), general al armatei franceze, în Primul Război Mondial, a fost șef de stat major al comandantului suprem al trupelor franceze pe Frontul de Vest. În a doua parte a războiului, începând cu luna octombrie 1916 a fost detașat în România, ca șef al Misiunii Militare Franceze. Pe toată durata misiunii în România generalul Berthelot a asigurat și rolul de consilier militar al regelui Ferdinand, comandantul de căpetenie al Armatei României. În semn de recunoștință pentru meritele sale deosebite, generalul H. M. Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale statului român, a fost declarat cetățean de onoare al României și a fost ales membru de onoare al Academiei Române” – detaliază Referatul de aprobare ataşat proiectului de hotărâre aprobat de CLM.
Generalul Berthelot a ajuns la Arad în dimineaţa zilei de 29 decembrie 1918. Fruntașii Comitetului Naţional Român i-au pregătit acestuia și suitei sale un dineu la restaurantul hotelului „Crucea Albă”. E vorba de actualul hotel Ardealul, adică exact clădirea situată pe Bulevardul Revoluţiei nr.98, unde se va amplasa placa comemorativă.
Avem şi stradă
La începutul anului 2020, în Nomenclatorul stradal din municipiul Arad a fost inclusă o stradă nouă purtând numele „General Henry M. Berthelot” (cartierul Micălaca). Unde Henry e scris cu „y”. Alegerea numelui străzii s-a făcut la cererea Asociației Ștefan Cicio Pop, a prof.univ.dr. Marius Grec şi a prof.univ.dr. Corneliu Pădurean, care și-au exprimat regretul că „în municipiul Arad nu există nici o stradă cu numele Generalului Henry M. Berthelot, personalitate care a jucat un rol decisiv în timpul primului război mondial, dar s-a implicat și în etapele următoare – fiind perceput de masele largi populare drept <român>”.
Trimite articolul
XE bine sa apara cat mai multe placi comemorative in oras.
de acord cu placa comemorativa , da , si nu contest meritele militare acestui general dar parerea mea e ca mai avem multe personalitati din Romania , savanti , scriitori poeti , medici renumiti academicieni , istorici etc
a caror nume poate sa fie date unor strazi , cladiri etc si trebuie sa denumim unele strazi cu numele unor personalitati din alte state chiar daca acestea au avut legaturi candva cu Romania
Excelent, foarte bine. Ar trebui și o stradă cu numele președintelui american Woodrow Wilson. Cine știe istorie, știe de ce!
-
Subscriu !
-
EȘTI MARE !!!! Parcă la Cluj (???) am văzut cu mulți ani în urmă o statuie (bust) a președintelui american ce a impus desființarea Imperiului Austro-Ungar.
Strada Mutu de la Cotroceni când va apărea?
-
Va fi colt cu strazile Dancila, Dragnea si Barna
Nu știu ce a făcut acest ”francez” ( cu ” Y ” ) ptr. orașul nostru ? Mai bine o placă comemorativă ptr. un bun arădean ! De exemplu D.ul Nicu Ieran . Un adevărat patriot ilumunat
-
Mai citește…dacă asa preocuparea asta. Poate asa aflii și tu ce a făcut acest om pentru poporul roman.
-
”Pentru Nicu important este protestul, contează prea puțin pentru ce.”
The Rest Is Silence – Hamlet (10/10) ( Restul e tăcere)
rusine cu acest invadator al orasului Arad in 1919 . Aparatorul parvenitilor
Propun să publicați integral articolul din presa arădeană a vremii (29 – 31 decembrie 1918) care prezintă vizita generalului Berthelot la Arad. Ar putea aduce utile clarificări celor care se întreabă “de ce?” merită (sau nu!) “neuitarea” arădenilor!
Eu recomand si o stauie din aur in fata Politiei Arad a lui Cosmin Mladin gen (George Floyd from USA)