Nu mai puțin de 11 tone de gunoaie susține Primăria Ghioroc că adună după fiecare weekend în care mii de persoane petrec pe plaja lacului. Cu toate acestea, mizeriile sunt la tot pasul, atât pe nisip, cât și în parcare ori în parcul amenajat în vecinătate. Plaja e înțesată de mucuri de țigară și alte gunoaie. În parcare și în zona de joacă, sticlele sparte, PET-urile abandonate, resturile menajere și ambalajele din hârtie și plastic sunt vizibile peste tot. Multe dintre bănci sunt complet distruse, iar buruiana ajunge, pe alocuri, până la genunchi. Asta îi determină pe vizitatori să se întrebe ce face Primăria Ghioroc cu banii adunați din taxa de parcare, care este de 5 lei.
Contactat de Jurnal Arădean și www.aradon.ro, primarul comunei, Corneliu Popi-Morodan, s-a arătat și el supărat pe mizeria lăsată de turiști, iar în cazul băncilor distruse, a sesizat Poliția, două dosare de cercetare penală fiind în lucru. Primarul spune că banii strânși din taxarea parcării nu acoperă cheltuielile de întreținere a zonei de agrement, astfel că de ani buni se scot bani din bugetul local pentru păstrarea condițiilor minime pentru turiști.
„Din taxa de parcare se adună, în medie, până în 20.000 de lei pe an, în timp ce noi investim până în 30.000 de lei pe an. Nu avem niciun câștig din faptul că aici vin mulți turiști, ei ne produc doar pierderi. Cu toate acestea, ne străduim să menținem condițiile minime necesare”, afirmă edilul-șef. Conform acestuia, curățenia și ridicarea gunoiului costă 2.200 de lei după fiecare weekend de distracție.
Demersuri la Guvern
Primăria va face demersuri pe lângă Guvern pentru înscrierea plajei în registrul național al obiectivelor turistice. Acest statut va da posibilitatea administrației locale să solicite fonduri de dezvoltare atât Consiliului Județean, cât și Guvernului. „Noi am cerut sprijin financiar Consiliului Județean, având în vedere că acest lac este cel puțin de interes județean. Majoritatea celor care petrec pe malul lacului sunt din alte localități, mai ales din Arad. Dar pentru că nu suntem încadrați în obiectivele turistice, nu se pot aloca fonduri”, explică primarul.
Până la obținerea statutului mult râvnit, administrația locală promite că cel târziu în primăvara anului viitor vor începe lucrările de asfaltare a drumului de acces la plajă, legat de șoseaua Sâmbăteni – Ghioroc. Este vorba de un drum de aproximativ un kilometru, lucrarea fiind finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, în care sunt incluse 15 străzi din Ghioroc.
Salvamari și balize
Investițiile în siguranța turiștilor sunt așteptate cu nerăbdare, pentru că în lac s-au înecat mulți oameni de-a lungul timpului. Conform primarului, până în sezonul estival următor vor apărea salvamari și balize, iar zona de agrement va putea fi autorizată ca loc de baie, în acest moment înotul fiind interzis, chiar dacă restricția nu este respectată. „Vom angaja salvamari. Am construit deja structura din lemn de unde va fi supravegheat luciul apei, dar în acest sezon nu mai avem timp să facem angajări. Trebuie să găsim persoane cu pregătire, cu autorizație”, a spus primarul.
Tot până anul viitor, Primăria Ghioroc va instala balize pentru adâncimea de 1,4 metri, pentru ca cei care nu știu să înoate să poată fi liniștiți în perimetrul delimitat.
Proiect fantezist?
Mulți dintre turiști se întreabă de ani buni de ce autoritățile nu investesc în lărgirea malului, astfel încât să existe mai mult luciu de apă pentru cei care nu știu să înoate. În acest moment, malul este foarte abrupt, iar la doar câțiva pași de uscat, adâncimea apei este de peste zece metri. „Este o utopie un astfel de proiect. Am discutat cu numeroși specialiști și toți mi-au spus același lucru. Nisipul pe care l-am aduce pentru a ridica fundul lacului aproape de mal ar fugi în larg, iar lacul are o adâncime de până la 20 de metri”, a spus edilul. El a adăugat că nici din punct de vedere tehnic nu ar fi posibilă lucrarea, „pentru că ar fi nevoie de o barjă, care nu poate fi teleportată la Ghioroc”.
În ultimii patru ani, peste 3.000 de tone de nisip au fost aduse pe plajă, conform Primăriei Ghioroc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!