ARAD. 10 milioane de lei şi… niciun monument al Marii Uniri în Arad. O istorie deja veche care părea că nu interesează decât Aradul. Totuşi, în cele din urmă, după luni bune de tăcere, Ministerul Culturii încearcă să recupereze într-un fel sau altul o parte din banii băgaţi în buzunarul sculptorului care trebuia să realizeze Monumentul Marii Uniri sau măcar să-l facă pe artist să plătească pentru fapta sa.
Potrivit Mediafax, Ministerul Culturii a depus o plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre, care a fost plătit cu zece milioane de lei pentru realizarea sculpturii, monument ce (se spune) a fost abadonat în China. Răspunsul dat de Biroul de Presă al Ministerului Culturii către Mediafax spune că: „S-a formulat o plângere penală împotriva sculptorului Florin Codre de către Ministerul Culturii, plângere care se află în curs de soluționare. Deocamdată, Ministerul Culturii nu are date despre stadiul de soluţionare, procedura în acest moment nefiind publică”. În paralel, se mai arată şi faptul că Ministerul Culturii este în proces civil cu artistul pentru nerespectarea contractului dintre părţi.
“Ambele demersuri vizează conduita sculptorului care, deși s-a obligat față de Ministerul Culturii să realizeze Monumentul Marii Uniri de la 1918 și să îl amplaseze la Arad, nu și-a îndeplinit obligația nici până la acest moment, fără să ofere o justificare legală instituției. Prin urmare, ministerul a fost nevoit să uzeze de cele două pârghii legale puse la îndemâna sa de legiuitor”, se mai arată în răspuns.
Nici vorbă de sculptură
Monumentul Marii Uniri trebuia amplasat în Arad, pe lacul de la Pădurice, în decembrie 2012 (ultima dată propusă după mai multe amânări), dar piesele comandate în China au rămas se pare acolo, sculptorul a dispărut iar ministerul nu părea prea deranjat că a plătit bani pentru o lucrare care nu există. Totuşi, în aprilie, aflat în vizită la Arad, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, încolţit de întrebări pe tema Marii Uniri, declara că ar putea fi depusă o plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre.
Plângere depusă în sfârşit. Care va fi finalul? Greu de intuit. Un lucru pare sigur: Aradul rămâne pe mai departe şi pentru mult timp fără monument. Şi e greu de crezut că ministerul va mai plăti încă un artist să realizeze încă o dată o sculptură dedicată rolului Aradului în istoria zbuciumată a Marii Unirii, chiar dacă plângerea penală de acum va ajunge în instanţă iar justiţia îl va pune la plată pe Florin Codre.
Un monument îndoielnic
Victoria arădeană, de a determina Ministerul Culturii să realizeze acest monument la Arad, a ajuns, ca atare, o înfrângere tratată acum la tribunal. Deşi datele sunt clare iar coordonatele aşijderea (Ministerul a plătit 10.000.000 lei pentru realizarea Monumentului Marii Uniri, pentru aducerea acestuia la Arad şi amplasarea lui), monumentul s-a pierdut. Ce-i drept, încă din prima, situaţia nu părea să fie în favoarea Aradului: alegerea monumentului a fost făcută de o comisie din Bucureşti iar lucrarea părea chiar (şi din schiţă) îndoielnică. Apoi, sculptorul a decis să toarne piesele din lucrare în… China. Pe când părea că sunt gata piesele şi nu mai trebuie decât transportate, sculptorul a ajuns la concluzia că e cam scump transportul (100.000 de euro) şi va dura luni bune. A aşteptat, se spune, să primească alţi bani pentru transport. La final, piesele au fost abandonate în China iar artistul a dispărut pentru un timp. Ministerul nu a părut deranjat de acest fapt, ba chiar părea că a uitat de suma imensă acordată pentru un monument care nu a mai fost amplasat.
Povestea monumentului
Iniţiativa ridicării unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a apărut în primii ani după Marea Unire, fiind relansată în anul 2003 prin reînfiinţarea Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri. Ministerul Culturii a organizat un concurs de proiecte şi a asigurat finanţarea. Proiectul câştigător a fost anunţat în toamna anului 2007. Mai mult, în bugetul pe anul 2012 al municipiului Arad a fost cuprinse 3,6 milioane de lei pentru amplasarea pe un soclu a monumentului aşteptat din China, bani care au fost transferaţi în bugetul pe 2013…
În noiembrie 2013, Primăria Arad anunţa că sculptorul Florin Codre a fost dat în judecată, întrucât nu a adus lucrarea în ţară din China, unde a executat-o.
Citiți principiile noastre de moderare aici!