Cum se întâmplă şi de Rusalii, cunoscute în popor și ca Pogorârea Sfântului Duh, care reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. În aceste zile de mare cinstire, credincioșii respectă cu strictețe obiceiurile și tradițiile moștenite din vechime.
Una dintre cele mai vechi și răspândite tradiții de Rusalii este sfințirea frunzelor și ramurilor de tei la biserică. Acestea sunt apoi puse la uși și ferestre pentru a proteja gospodăria de fulgere, grindină și spirite rele. De asemenea, frunzele sfințite sunt puse la icoane, având rolul de a feri oamenii de rele și de a aduce pace și binecuvântare în casă. În cele mai multe zone din ţară, ele sunt păstrate la icoane până la odovania sărbătorii, adică până în sâmbăta de dinaintea Duminicii Tuturor Sfinţilor, deşi există practici ca ele să fie păstrate un an întreg.
Teiul, considerat un arbore sacru în multe culturi, este apreciat pentru proprietățile sale protectoare și terapeutice. În tradiția populară, se crede că frunzele și florile de tei au puterea de a alunga spiritele rele și de a aduce noroc și prosperitate.
Nu se aruncă la gunoi!
Deşi nu este reglementat canonic, atunci când se usucă, ramurile pot fi arse într-un loc curat ori îngropate, pentru a se „reîntoarce” în natură. Este bine ca ramurile să nu fie aruncate la gunoi sau în alt loc, la întâmplare – pentru a nu nesocoti binecuvântarea lui Dumnezeu care a venit asupra lor, prin rugăciunea pe care preotul a rostit-o în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt.
Trimite articolul
XTimpenie hortodoxa !!!!