Date noi pentru Piaţa Catedralei. Este vorba de actualizarea planului urbanistic zonal care vizează această piaţă şi pe care Primăria l-a afişat luna trecută la transparenţă decizională.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona pietonală Piaţa Catedralei aduce ca noutăţi, faţă de fostul PUZ, amenajarea unui cartier cultural, a unui pasaj subteran, a unei parcări subterane cu lift, eliminarea traficului rutier din faţa Catedralei Ortodoxe Vechi, amenajarea unei parcări subterane sub actuala piaţă şi crearea de spaţii pietonale şi alei.
Noul proiect a stat la transparenţă decizională fără urmări din partea arădenilor, până la finele lunii trecute. Doar după acest moment, mai mulţi arădeni au decis să prezinte Primăriei punctul lor de vedere şi să indice faptul că nu sunt de acord cu cele pe care Municipalitatea are de gând să le ridice aici.
La dezbaterea publică organizată pe aceeaşi temă, acum o lună, principala problemă a fost cea dacă piaţa agroalimentară rămâne sau nu. Arădenii au fost asiguraţi că aceasta nu va dispărea dar se va prezenta cu totul altfel.
Visele reprezentanţilor Primăriei legate de această piaţă sunt, însă, mult prea mari pentru ca cele câteva semnături adunate acum să stea în calea unui plan la care se gândeşte de ani buni. Numai că visul nu se va realiza cu una cu două. S-a făcut acum doar primul pas, mai urmează trei sau patru la fel de importanţi şi poate cel mai important dintre toate găsirea unui investitor. Mai trebuie votaţi toţi paşii, aşa că…
Primarul Gheorghe Falcă ne-a declarat ieri că un astfel de plan costă între 15 şi 20 de milioane de euro realizarea, iar punerea în practică o vede în 5-10 ani.
UZ-ul de acum vorbeşte de un parcaj subteran, pe două nivele, cu 660 de locuri de parcare, câte 330 pe nivel, sub pietonalul Pieţei Catedralei.
La acesta se adaugă un pasaj subteran, la nivelul I, destinat autovehiculelor.
Pentru pasaj ar urma să fie amenajate două accese pietonale la subsol (scări şi câte un lift pentru persoane şi un lift de serviciu pentru mărfuri în zona str. Ioan Rusu Şirianu. Toate accesele se vor realiza până la nivelul 2 al parcării subterane şi vor fi permanent iluminate şi supravegheate video. La subsol, în zona scărilor se vor amplasa wc-uri publice, la toate intrările.
Esplanada
Tot în PUZ-ul actualizat, ce va fi propus în scurt timp noului CLM, la vot, se vorbeşte de amenajarea unei esplanade, a unui covor verde, care să susţină traseul pietonal major, şi realizarea unui eveniment dinamic cu apă etc.
La toate se adaugă montarea de mobilier static, bănci şi jardinière, pavaj ornamental realizat din suprafeţe alternate de beton amprentat – decorativ – covor şi suprafeţe din piatră naturală cu desen de dimensiuni mari.
Cartierul cultural
Planurile cuprinse în proiectul ce a stat la transparenţă decizională vizează şi viitorul mai îndepărtat. Pe termen lung, de pildă, arhitecţii au propus amenajarea în Piaţa Catedralei a unui cartier cultural. Ce ar urma să cuprindă acest cartier cultural? Instituţii culturale, cafenele, mici afaceri de creaţie, boutique-uri ale producătorilor locali etc.
Cartierul ar urma să fie unul central care să includă zonele Piata Catedralei, Piaţa Reconcilierii, Turnul de apă, Episcopiei, Chendi, Blaga, Alecsandri, I. Georgescu, Goldiş, Eminescu, Desseanu, parte din I.L. Caragiale, Vârful cu Dor, Transilvaniei, parte din Ceahlău, parte din Ceaikovski, parte din I. Rusu Şirianu. Se şi visează frumos în acest plan, căci tot aici se vorbeşte de renovarea urbană a zonei prin scoaterea în evidenţă, renovarea cadrului construit valoros, armonizării cadrului construit din vecinătatea ansamblurilor urbanistice, arhitecturale şi ansamblului monumental etc.
Proiect tehnic în acest an
În acest an ar urma, după ce PUZ-ul actualizat descris mai sus va trece de aleşi, să se treacă la elaborarea proiectului tehnic, după care se va putea gândi o soluţie de finanţare a celor cuprinse aici sau se va putea începe căutarea unui investitor. Până acolo însă…
Citiți principiile noastre de moderare aici!